Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ГБИТК отбеляза 30 години официално представителство на германската икономика в България

25.09.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 20 септември 2023 г. в София Тех Парк Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) отбеляза 30 години официално представителство на германската икономика в България.

На събитието присъстваха 400 гости от бизнес общността в България, а водещ бе актьорът Самуел Финци, част от трупата на Дойчес Театър Берлин.

През всичките тези години ГБИТК работи за развитие, усъвършенстване и насърчаване на търговските и икономически отношения между Германия и България, съдейства за подобряване на инвестиционния климат и допринася за изграждането на една добре функционираща бизнес среда, бе изтъкнато на събитието.

"Обобщено за период от почти 30 години стокооборотът е нараснал 16 пъти, българският износ към Германия се е повишил 23 пъти, вносът от Германия се е увеличил 12 пъти! И от страна с търговски дефицит, днес България има положително търговско салдо с Германия. Към всичко това може да добавим, че германският пазар е най-големият пазар за български стоки и услуги", заяви д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

"През годините ние организирахме и проведохме множество икономически бизнес форуми и делегации на най-високо равнище с участието на двама федерални канцлери, трима федерални президенти, трима български президенти и шестима български премиери; доведохме докрай голям брой смислени и съдържателни инициативи и каузи; работихме по редица двустранни и европейски проекти; дадохме принос за съдействие между науката, образованието и бизнеса. Ние бяхме и оставаме пионери в различни сфери на дейност и служим като мост на бизнеса между двете държави."

Президентът на ГБИТК Тим Курт се фокусира върху визията за развитие на Камарата и посочи темите, които ще продължат да бъдат приоритет в работата на ГБИТК занапред като дигитализация, върховенство на закона, устойчиво развитие и Зелена сделка.

Сред почетните гости на събитието бяха министър-председателят на Република България акад. Николай Денков, заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, Софи Гайзел, член на ръководството на ГБИТК и управител на DIHK Service GmbH, и заместник-посланикът на Федерална република Германия в България Щефан Рьокен.

В рамките на събитието се проведе дискусионен панел на тема "Икономиката в Германия и в България днес и след 30 години". В нея взеха участие д-р Манфред Гьосл, главен управител на Индустриално-търговска камара Мюнхен и Горна Бавария, Михаел Керн, главен управител и член на УС на външнотърговска камара AHK Норвегия и говорител на европейските AHK, Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, и Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика. Сред засегнатите по време на панела теми бяха енергийният преход и възобновяемата енергия, недостигът на работна ръка, връзката между образованието и бизнеса, както и потенциалът за иновации и трансфер на технологии.

Модератор на дискусията бе д-р Мариана Чолакова, ръководител на Представителството на ГБИТК в Пловдив и Почетен консул на Германия за област Пловдив.

Специален гост и ключов говорител на събитието бе икономистът и автор на бестселъри д-р Петер Кройц. Той говори на тема "Бъдещето на работната среда: импулси за действие за постигане на успех в турболентни времена". Д-р Кройц даде съвети към бизнеса и посочи, че предизвикателство е да се мисли как ще изглежда конкуренцията в бъдещето, а бизнесът трябва да открие най-големите шансове, върху които да се съсредоточи, и да открои необходимите умения, за да може да се възползва от тях.

"Нашето мото през годините е било и е "Заедно сме успешни"! Германия и България принадлежат към голямото европейско семейство. Германската и българската икономика могат и ще дадат своя принос за укрепване на европейския икономически потенциал", заяви в заключителното си изказване д-р Василев.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...