Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Икономиката на ЕС продължава да расте, макар и със забавени темпове

13.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Европейската комисия публикува своята лятна икономическа прогноза за 2023 г. Според данните на ЕК икономиката на Европейския съюз продължава да расте, макар и със забавени темпове.

В лятната прогноза очакванията за растежа на икономиката на ЕС през 2023 г. се коригират надолу до 0,8% от 1% в пролетната прогноза и на 1,4% през 2024 г. от очакваните през пролетта 1,7%. Понижени са и прогнозите за ръста на икономиката на еврозоната до 0,8% от 1,1% през 2023 г. и на 1,3% от 1,6% през 2024 г.

Инфлацията се очаква да продължи да спада. Хармонизираният индекс на потребителските цени се очаква да достигне 6,5% през 2023 г. и 3,2% през 2024 г. в ЕС. В еврозоната инфлацията ще бъде 5,6% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г.

Последните данни потвърждават, че икономическата активност в ЕС е била слаба през първата половина на 2023 г. в резултат на значителните шокове, на които бе изложен Съюзът. Слабото вътрешно търсене показва, че все още повишаващите се потребителски цени на редица стоки и услуги взимат по-тежки жертви от очакваното в пролетната прогноза. Това се случва въпреки понижението на цените на енергията и изключително силния пазар на труда, на който се наблюдават рекордно ниски нива на безработицата, продължителен ръст на заетостта и повишение на заплатите. Междувременно, резкият спад в кредитирането на икономиката показва, че затягането на монетарната политика работи. Резултатите от проучването сочат забавяне на икономическата активност през лятото и предстоящите месеци с продължаваща слабост на индустрията и забавяне в сферата на услугите въпреки силния туристически сезон в редица части на Европа.

По-добро от очакваното състояние на глобалната икономика

Глобалната икономика се справя по-добре от очакваното през първата половина на годината въпреки слабите показатели на Китай. Все пак, прогнозата за растежа на световната икономика и търговия остава непроменени в сравнение с пролетта, внушавайки, че икономиката на ЕС не може да разчита на силна подкрепа от външно търсене.

Като цяло слабият ръст в ЕС се очаква да се запази до 2024 г. и влиянието на затегната монетарна политика да продължи да ограничава икономическата активност. Все пак, по-висок ръст се очаква през следващата година, ако инфлацията продължи да отслабва, пазарът на труда остане силен и реалните доходи постепенно се възстановят.

Рисковете остават

Енергийните цени се очаква да продължат да се понижават през остатъка от 2023 г., но с по-слаб темп. Прогнозите са те да се повишат леко отново през 2024 г. в резултат на по-високите цени на петрола. Инфлацията при услугите се очаква да бъде доста по-устойчива, отколкото се очакваше преди, но ще продължи да се смекчава с намаляването на търсенето под влияние на затягането на монетарната политика и отслабващия пост-COVID подем. Цените на храните и индустриалните стоки ще продължат да допринасят за намаляването на инфлацията през прогнозния период, също отразявайки по-ниските изходни цени и нормализирането на веригите на доставка.

Войната в Украйна и геополитическото напрежение в по-широк мащаб ще продължат да създават рискове и ще останат източник на несигурност. Освен това, затягането на монетарната политика може да натежи на икономическата активност повече от очакваното, но може и да доведе до по-бърз спад на инфлацията, което може да ускори възстановяването на реалните доходи.

Увеличаващите се рискове, свързани с климата, проявяващи се в екстремни климатични условия и безпрецедентни горски пожари и наводнения през лятото, също оказват негативно влияние върху икономическата прогноза.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   еврозона   лятна икономическа прогноза  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Съвременна термопомпена система осигурява устойчиво отопление в жилищен блок в Германия


Кои са приоритетите в инвестиционните планове на бизнеса по света за 2024 г.


ГБИТК кани фирмите да се включат в годишното й проучване за бизнес средата в България


Renesas придобива Altium за над 5,5 млрд. евро


Влизат в сила изменения в предлагането на Autodesk Fusion

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...