Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
Последно от новини

04.10.2023   |   Universal Robots и Konica Minolta представят решения за Индустрия 5.0 на събитие в Пловдив


03.10.2023   |   Водещият панаир в Анадола MAKTEK Konya събира лидерите от машиностроителния сектор


03.10.2023   |   Започна приемът на кандидатури за наградите Нов европейски Баухаус за 2024 г.


03.10.2023   |   Huawei Enterprise Roadshow 2023 представи устойчиви дигитални решения и в София


03.10.2023   |   Проектирането на осветителни тела за плавателни съдове изисква специфичен подход

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Дава ли генеративният изкуствен интелект суперсили

10.08.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

През последните шест месеца работещите в редица сектори – от маркетинг специалисти до продуктови дизайнери, откриваха различни начини, по които генеративният изкуствен интелект може да им помага да вършат работата си по-добре. Сред тях са създаване на невероятно съдържание за нула време, ускоряване на кодирането и тестването на процеси, оптимизиране на продуктови симулации и дизайн с цел постигане на по-високо качество. Накратко, генеративният изкуствен интелект може да им даде "суперсили", смятат от McKinsey.

В най-новия си доклад по темата, озаглавен "Икономическият потенциал на генеративния изкуствен интелект: Следващата граница на производителността" ("The economic potential of generative AI: The next productivity frontier"), консултантската компания прогнозира, че генеративният изкуствен интелект може да добавя от 2,6 трилиона до 4,4 трилиона щатски долара годишно към световната икономика.

"Той е много завладяващ на персонално ниво, защото почти всеки може да го използва", коментира Майкъл Чуи, партньор в McKinsey Global Institute. "Генеративният изкуствен интелект завладя въображението на бизнес лидерите по начин, по който много други технологични тенденции не могат. Ако говорим за облачни или квантови изчисления, това не е нещо, до което можете да се докоснете. Докато с ChatGPT, вие можете да отворите браузъра и да започнете да задавате въпроси."

Внедряването на всяка нова технология изисква време, таланти и тежък труд

С подходящите отправни точки ChatGPT може да напише къс разказ, да резюмира 1000 страници в пет точки или дори да композира песен. Генеративният изкуствен интелект има летящ старт, но от опит знаем, че извличането на пълната стойност от една технология и прилагането й в една компания изисква време, таланти и тежък труд.

Нагласата на мениджърите към технологията за няколко седмици се променя от "Какво е това?" на "Какво мога да направя за това в моята компания и как да започна?", отбелязва Александър Сукаревски, старши партньор и глобален съ-лидер QuantumBlack, AI by McKinsey.

Според него на стратегическо ниво, първото, което те трябва да направят, е да съберат най-добрите си таланти – мултидисциплинарна група от технически и нетехнически специалисти, за да научат за технологията и да преосмислят бизнес модела на компанията и индустрията. Това не е нужно да отнеме много време в сегашната "ера на създателите", посочва Сукаревски.

В новия доклад на McKinsey се анализира влиянието на технологиите за автоматизация върху 850 професии в 47 държави, обхващайки около 80% от работната сила в световен мащаб. Всяко занимание е разделено на 20 до 30 "поддейности". По отношение на генеративния изкуствен интелект са анализирани задачи като разбиране на естествен език, комуникация с другите, търсене и събиране на информация.

Трансформиращият потенциал на генеративния изкуствен интелект

Проучването установява, че около 60 - 70% от времето, в което хората работят, теоретично може да се преобрази с помощта на комбинация от генеративен изкуствен интелект и други технологии. Това може да отнеме години, но според McKinsey потенциалът е огромен. При това в някои случаи внедряването на генеративния изкуствен интелект може да се ускори с десетилетие спрямо по-ранни прогнози.

"Ние казваме, че генеративният изкуствен интелект дава на хората "суперсили". С това имаме предвид, че той може да автоматизира много от рутинните задачи, които хората изпълняват в рамките на работния си ден така, че да бъдат по-производителни и да вършат по-интересна работа. Технологията може да функционира като ваш асистент в кодирането, да извършва проучвания вместо вас и дори да бъде ваш редактор", коментира Ларейна Йи, старши партньор в McKinsey.

Големите промени тепърва предстоят

Така например, ако сте разработчик на софтуер, генеративният изкуствен интелект може да извършва по-рутинните задачи за прехвърляне на наследен код, отстраняване на грешки и тестване така, че вие да отделяте повече време на създаването на нови функционалности.

Специалистите по управление на активи могат да отделят повече време на съветването на клиентите си, отколкото на анализирането и обобщаването на големи количества техническо съдържание. Като цяло, работещите могат да отделят повече време на връзката и взаимодействието с хората, а това е нещо, което изкуственият интелект не може да им отнеме, отбелязва Йи.

"Предстоят много промени, тъй като всички ние ще трябва да променим дейностите, които извършваме. Някои професии ще се променят, някои ще изчезнат и ще се появят нови", коментира Майкъл Чуи и допълва, че това е огромно предизвикателство в сферата на преквалификацията, но и огромна възможност.

От друга страна, използването на технологията може да осигури излишък от време, който може да се използва за създаване на различен баланс между личния и професионалния живот – той дори може да даде началото на четиридневната работна седмица, смятат в McKinsey.

 

     
Източник: McKinsey; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: McKinsey   генеративен изкуствен интелект   ChatGPT  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Transfer Multisort Electronik
Industrial Tech Forum 2023
Последно от Технологии
 
реклама
LDTransfer Multisort ElectronikIndustrial Tech Forum 2023
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...