Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Над 1000 нови частни мрежи за безжична комуникация са изградили бизнесите по света през 2023 г.

14.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Броят на изградените от компании частни мрежи за безжична комуникация надхвърля 1000 в края на май 2023 г. и е значително по-голям в сравнение с предходната година, сочи доклад на глобалната компания за пазарни проучвания и анализи ABI Research. Особено много броят на частните мрежи нараства в пазари с установени договорености за лицензирани и споделени честотни диапазони.

Същевременно се наблюдава спад на съобщенията за проекти за изграждане на частни мрежи за безжична комуникация. "Това всъщност е добър знак за пазара на частни мрежи", обяснява Лео Гъргс, старши анализатор за пазара на 5G мрежи в ABI Research. "Компаниите започват да гледат на изграждането на частна мрежа за безжична комуникация като на конкурентно предимство и затова не искат да говорят за това особено открито, което е важно, тъй като пазарът преминава от експериментална фаза към комерсиализация на частните мрежи."

Разумно разпределяне на честотите

Нарастващият брой частни мрежи показва, че интересът на бизнеса към тази, все още приемана за сравнително нова свързваща технология, остава висок. Гъргс обаче предупреждава, че телекомуникационната индустрия спешно трябва да започне да изпълнява обещанията, дадени на бизнеса. В противен случай, според него 5G за бизнес приложения ще влезе в учебниците по история като технологията обект на свръх- и неизпълнени обещания.

Броят на частните мрежи расте най-вече на пазарите с постигнато съгласие за определяне на лицензирани и споделени честотни диапазони. В този контекст Гъргс подчертава важността на хармознираните честоти за свързаност на бизнеса. "Регулациите за честотите трябва да взимат предвид реалното състояние на нещата, тъй като компаниите често имат по няколко обекта в различни държави или континенти. И те не искат да търсят различни решения за свързаност за всеки обект."

В този контекст скорошни инициативи на Европейската комисия, с които се предлага държавите членки да запазят честотите между 3,8 GHz и 4,2 GHz за бизнеса, са важен пример, който другите региони да следват. "Ситуацията по-специално на френския пазар демонстрира това. Въпреки че френският регулатор ARCEP беше първият в Европа, който предостави честоти на компаниите, резултатът беше минимален, защото честотите не бяха атрактивни. След като ARCEP отвори честотите на 3,8 GHz, както направи съседна Германия, през 2022 г., броят на проектите се увеличи значително."

Лесен достъп до лицензирани честоти

Голямо ограничение за свързаността на предприятията, според Гъргс, е това, че предприемчивите икономики по света все още много рестриктивно разпределят честотите. Така например индийското Министерство на транспорта по-рано тази година отхвърли препоръките на собствения си регулаторен орган TRAI да определи лицензирани честоти за бизнеса. "Това неминуемо ще доведе до забавяне в дигитализацията и трансформацията на бизнеса в страната, което ще доведе до по-ниски икономически резултати и по-нисък БВП", посочва Гъргс.

За да се разраства използването на безжична комуникация в бизнеса, компаниите се нуждаят от лесен достъп до лицензирани честоти. "В противен случай те ще бъдат принудени да се обръщат към традиционните мрежови оператори, които се затрудняват да предложат продукти и услуги, отговарящи на изискванията на бизнеса. Нещо повече, компаниите им нямат доверие – особено в индустриалните среди, за способността им да оперират с OT данни", коментира Гъргс.

     
Източник: ABI Research; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ABI Research   телекомуникации   5G  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...