Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Институт GATE ръководи хъб за стимулиране на иновациите в здравеопазването в Югоизточна Европа

30.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 28 и 29 юни т. г. в София се проведе първата среща на партньорите по проект VELES, чиято основна цел е да стимулира инвестициите в Югоизточна Европа чрез създаване на регионално партньорство от данни за интелигентно здравеопазване и устойчива местна екосистема в България, Гърция, Кипър и Румъния.

Координатор на проекта е Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той обединява 15 партньори от 7 страни, като фокусът му е върху България, Румъния, Гърция и Кипър. Партньори от Швеция, Испания и Германия ще участват в процеса на трансфер на опит и добри практики. Освен GATE, проектът включва още три български организации – Министерството на електронното управление, Телелинк Бизнес Сървисис и Биотехнологичен и здравен клъстер – България.

Четиригодишният проект се финансира от програма "Хоризонт Европа". Той ще развива авангардни технологии, като големи масиви от данни, изкуствен интелект и интернет на нещата, в полза на персонализираната медицина, информираното вземане на решения и подобряването на здравните услуги.

Нови технологии за по-добър живот

Проектът VELES има амбицията да усъвършенства здравните практики, да стимулира навлизането на иновативни технологии и в крайна сметка да подобри благосъстоянието на населението в региона.

На срещата в Министерството на електронното управление Карина Фиркавичуте, служител по политиките на Европейския съюз, Главна дирекция "Научни изследвания и иновации", посочи, че хъбовете за високи постижения като VELES са много важна част от новата Европейска програма за иновации, която има за цел да ускори иновациите в ЕС и да преодолее иновационното разделение в Европа.

"За нас е чест да ръководим този консорциум, обединен от общата цел за ускоряване на иновациите в здравеопазването в страните, участващи в проекта. VELES е съществена поредна стъпка в стремежа на GATE, като хъб на Международната асоциация за пространства от данни, да стимулира базирана на данни национална и регионална икономика чрез инициирането на пространства от данни в стратегически сектори като здравеопазването", каза проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE, координатор на проекта.

Проф. Илиева направи преглед на проекта като акцентира върху визията и работния план. Срещата продължи с презентации на партньорите и работните пакети.

Проектът VELES има амбицията да усъвършенства здравните практики, да стимулира навлизането на иновативни технологии и в крайна сметка да подобри благосъстоянието на населението в региона.

     
Източник: Институт GATE

Ключови думи: Институт GATE   големи масиви от данни   здравеопазване   изкуствен интелект   интернет на нещата  

Област: Проекти  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...