Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


08.12.2023   |   ПУ Паисий Хилендарски търси доставчик на климатична и друга техника


08.12.2023   |   Откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE


08.12.2023   |   Д-р инж. Димитър Белелиев стана почетен консул на Румъния в Пловдив


08.12.2023   |   Schneider Electric откри първата в България индустриална геотермална система

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

БСК представи резултати от проучване за използването на пластмасовите опаковки у нас

26.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Резултатите до момента от проучване на Българската стопанска камара (БСК) сред фирми в България за използването и оползотворяването на пластмасовите опаковки бяха представени на срещи по проблемите на пластмасовите продукти за еднократна употреба в Стара Загора и Велико Търново на 22 и 23 юни т. г.

БСК организира срещите в рамките на проект "Оценка на ефективността и ефикасността на прилагането на законодателството за управление на отпадъци от определени пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) и предложения за подобряване", изпълняван в партньорство с Българската камара на химическата промишленост (БКХП) и финансиран от ОП "Добро управление".

Проучването се фокусира върху характеристиките на икономическата дейност на засегнатите лица, използваните видове опаковки от различни типове пластмаси, както и участието им в организации по оползотворяване с оглед изпълнението на задълженията по прилагане на разширената отговорност на производителите (РОП) съгласно Закона за управление на отпадъците и рамковата Директива на Европейския съюз. Резултатите представи Илияна Павлова, директор Околна среда в БСК. В него са обхванати предприятия, които произвеждат пластмасови опаковки, както и такива, които произвеждат или продават опаковани стоки, общини, неправителствени организации и предприятия за разделно събиране и за оползотворяване на отпадъци.

Най-използваните продукти, подлежащи на ограничения

Според проучването най-често използваният продукт, подлежащ на ограничения, са пластмасовите чаши за напитки, посочен от около 30% от респондентите. Следват съдовете за храна, предназначена за незабавна консумация или консумация от съда (20%).

Прилаганите мерки за намаляване на ППЕУ са насочени към осигуряване на място за събиране – 8%, и друго – 25%. Не са ползвани възможностите за замяна или използване на съдове на клиента. Опаковките за многократна употреба създават предизвикателства в това отношение, тъй като контейнерите, които клиентите носят, може да не отговарят на същите стандарти като изискванията на компаниите, посочват от БСК. Едва 3% от отговорилите предоставят използваните ППЕУ срещу заплащане. Считано от 1 януари 2023 г., потребителите следва да заплащат цена за тези продукти, определена от Наредбата, която се увеличава постепенно до 2027 г.

По отношение на т.нар. разширена отговорност на производителите (РОП) повече от половината от засегнатите лица, участвали в проучването, прилагат изискванията. От 10 до 20% от анкетираните са задължени да прилагат част или всички изисквания на РОП. 30% от тях информират потребителите за алтернативи за многократно използване, системи за повторно използване и варианти за управление на отпадъците от ППЕУ, 40% информират потребителите за най-добрите практики за добро управление на отпадъците, а 35% информират потребителите си за въздействието на замърсяването и на други неправилни начини за въздействието им върху околната среда.

Изисквания към маркировката и етикетите

Определени ППЕУ, пуснати на пазара, трябва да носят видима, ясно четлива и незаличима маркировка, поставена на тяхната опаковка или на самия продукт. Такива продукти са санитарни изделия, мокри кърпички, тютюневи изделия с филтри и филтри, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия, както и чаши за напитки. В анкетата над 20% от участниците са засегнати от тези изисквания, като например, вносителите на тютюневи изделия вече прилагат изискванията за маркировка, докато за останалите изделия все още не са постигнати тези изисквания.

Около 40% от участниците са посочили вариантите за управление на отпадъците във връзка с йерархията на отпадъците. Между 20 и 30% използват информационни табели, за да информират крайния потребител относно единичната цена на посочените пластмасови продукти, за вредното въздействие на ППЕУ, алтернативите и необходимостта от трайно намаляване на използването им.

На срещите в Стара Загора и Велико Търново бяха обсъдени и проблемите при прилагането на изискванията на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда (ННВОППВОС), както и предложения за подобрения в нормативната уредба за практическото изпълнение на законодателните изисквания и контрол. Експертите на БСК запознаха участниците в срещите с публикувания наскоро проект на европейски Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки.

В рамките на проекта БСК и БСХП активно са проучили и европейската практика по отношение на ППЕУ и са изготвили специален доклад, който обхваща прилагането на Директивата за ППЕУ в страните – членки на ЕС, приетите национални законодателни актове, пазарните ограничения (забрани) в Европа за конкретни продукти и опаковки за еднократна употреба, опциите за повторна употреба и безплатни опаковки, националните планове и стратегии за намаляване на потреблението, етикетиране, разширена отговорност на производителя, поглед върху ЕПР за тютюневите изделия и, не на последно място, ситуацията в България с препоръки за подобрение. Докладът предстои да бъде публикуван на страниците на партньорите и в сайта на проекта.

БСК и БКХП ще инициират срещи с представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката и индустрията, на които да бъдат обсъдени предложения за нормативни промени и по-ефективно прилагане на Наредбата.

     
Източник: БСК

Ключови думи: БСК   пластмасови опаковки   опаковъчна индустрия   рециклиране   БСХП   химическа промишленост   пластмаси  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

07.12.2023   |   BOGE представи нов модел безмаслен винтов компресор с висока енергийна ефективност


06.12.2023   |   Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0


06.12.2023   |   Mitsubishi Electric и Nexperia ще развиват заедно SiC силови компоненти


06.12.2023   |   Signify обяви нова организационна структура с цел значително намаляване на оперативните разходи


06.12.2023   |   Едва 14% от компаниите са намалили въглеродните си емисии в съответствие с целите си през последните пет години

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

07.12.2023   |   BOGE представи нов модел безмаслен винтов компресор с висока енергийна ефективност


06.12.2023   |   Nasekomo в стратегическо партньорство със Siemens за развитие на интелигентна насекомна индустрия 4.0


06.12.2023   |   Mitsubishi Electric и Nexperia ще развиват заедно SiC силови компоненти


06.12.2023   |   Signify обяви нова организационна структура с цел значително намаляване на оперативните разходи


06.12.2023   |   Едва 14% от компаниите са намалили въглеродните си емисии в съответствие с целите си през последните пет години

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...