Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

25.06.2024   |   Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


24.06.2024   |   Ново производство на печатни платки за автомобилната индустрия стартира в Стара Загора


24.06.2024   |   Българска бизнес делегация с фирми от електронната индустрия посети Бавария


24.06.2024   |   Schneider Electric представи нова бяла книга за течно охлаждане в центрове за данни с изкуствен интелект


24.06.2024   |   Lapp модернизира дизайна и оптимизира производството на правоъгълните конектори EPIC

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Рискове и перспективи пред бизнеса в България през 2023 г.

02.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) публикува резултатите от най-новото проучване сред своите членове за бизнес средата в България. Тази година в анкетата са се включили 84 фирми, 78% от които малки и средни предприятия с под 250 служилите, а 22% - големи компании.

Анкетата е проведена в периода от 13 февруари до 17 март 2023 г., като целта на инициативата е да даде яснота по въпроси, свързани с предизвикателствата и проблемите, с които се сблъсква бизнесът у нас, и да идентифицира преимуществата на България като място за инвестиции и правене на бизнес.

Тази година едва 17% от анкетираните фирми оценяват икономическата обстановка в България като добра, като почти толкова – 15%, са фирмите, които я намират за лоша. Според 68% тя е задоволителна. Оптимисти по отношение на развитието на българската икономика през 2023 г. са 25% от фирмите, а 52% не очакват да настъпи промяна.

Близо 50% от фирмите планират увеличение на инвестиционните разходи

Що се отнася до оценката на фирмите за ситуацията конкретно в техния бранш, 37% я оценяват като добра, за 54% тя е задоволителна, като само 9% я смятат за лоша. В сравнение с предходната година подобрение през тази година очакват 37%, 45% смятат, че ще остане без промяна, а песимистите са 18%. По отношение на икономическата ситуация в тяхната компания мненията са разделени почти на половина – 46% очакват да се подобри, а 43% – да остане без промяна. Песимистите тук са 11%.

Според резултатите от анкетата 48% от фирмите планират повишение на инвестиционните им разходи през тази година спрямо предходната, а 42% очакват те да останат в същия размер. Намаление на инвестиционните разходи очакват 10% от фирмите.

Тази година се наблюдава лек спад сред фирмите, които посочват, че биха избрали отново България за своите инвестиции – от 100% през 2022 г. на 92% през 2023 г. 44% от анкетираните определят България като атрактивно място за инвестиции.

По отношение цената на работната ръка 42% от компаниите са доволни или много доволни, но едва 14% са доволни от качеството на академичното образование и само 15% са доволните от качеството на професионалното образование.

Недостигът на кадри – един от най-големите рискове за бизнеса

От гледна точка на развитието на българската икономика едни от най-неотложните мерки според бизнеса са свързани преди всичко с осигуряването на квалифицирани специалисти. В тази област са необходими бързи решения и от страна на държавата, и от страна на компаниите, за да може България да се позиционира и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще, посочват от ГБИТК.

Недостигът на квалифицирани кадри според 63% от анкетираните влияе негативно върху разходите за труд, а според 45% той води до намаляване на производството и предлагането на услуги. С цел смекчаване на негативния ефект от недостига на кадри:

  • 74% от фирмите възнамеряват да разширят обхвата на вътрешнофирмените си обучения,;
  • 59% залагат на повишаване на автоматизацията и дигитализацията;
  • 55% ще увеличат заплащането с над средното на пазара;
  • 49% обмислят да засилят сътрудничеството с образователни институции;
  • 40% планират да разширят доброволните допълнителни социални придобивки;
  • 33% ще се опитат да мотивират служителите в пенсионна възраст да останат в компанията.

За 66% от фирмите недостигът на квалифицирана работна ръка е и един от най-големите рискове през следващите 12 месеца. Следват разходите за труд – 61%, цените на електроенергията – 45%, и рамковите условия на икономическата политика – 42%.

Необходимост от промени и реформи

Резултатите от оценката на факторите "правна сигурност" и "прозрачност на обществените поръчки" насочват към необходимост от промени и реформи в тези сфери като по-скоро недоволни и много недоволни са 53% и съответно 75% от анкетираните участници, отбелязват от ГБИТК.

Удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз остава висока – 86%. Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута, като въвеждането на еврото през 2023 г. желаят 81% от фирмите в сравнение с 55% през 2022 г. 94% от анкетираните подкрепят и влизането на България в Шенген.

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите в борбата с корупцията и престъпността. Цели 84% от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат много повече усилия.

Доверието в публичната администрация остава непроменено спрямо 2022 г., където доволни са едва 11%. С оглед развитието на политическата ситуация в България през последните месеци не е изненадващ резултата от 51% на много недоволни по отношение на политическата и социална стабилност. Спрямо фактора "предвидимост на икономическата политика" нивото на удовлетвореност е съответно 7% доволен и 28% средно доволен. По отношение на критерия за "данъчна тежест" доволните са 70%.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   бизнес климат   образование  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Бизнес

19.06.2024   |   LEDiL придобива Ingemann Components


19.06.2024   |   Осветителният сектор преследва все по-амбициозни цели за декарбонизация


19.06.2024   |   Оправдано ли е усилието на фирмите да върнат служителите в офисите


18.06.2024   |   Водещи глобални компании подкрепиха въвеждането на отворен стандарт за оперативна съвместимост при периферните изчисления


18.06.2024   |   European Energy е произвела с над 50% повече ВЕИ енергия през първото тримесечие на 2024 г. спрямо това на миналата година

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

19.06.2024   |   LEDiL придобива Ingemann Components


19.06.2024   |   Осветителният сектор преследва все по-амбициозни цели за декарбонизация


19.06.2024   |   Оправдано ли е усилието на фирмите да върнат служителите в офисите


18.06.2024   |   Водещи глобални компании подкрепиха въвеждането на отворен стандарт за оперативна съвместимост при периферните изчисления


18.06.2024   |   European Energy е произвела с над 50% повече ВЕИ енергия през първото тримесечие на 2024 г. спрямо това на миналата година

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...