Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
Последно от новини

01.06.2023   |   УНСС създава видео обучителна програма за интернационализация на МСП


01.06.2023   |   Глобалните инвестиции в чиста енергия се очаква да достигнат 1,7 трилиона долара до края на 2023 г.


01.06.2023   |   Forward Green 2023 ще представи платформа за бизнес срещи с възможност за участие на български компании


01.06.2023   |   Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ ще се проведе от 7 до 9 юни във Варна


01.06.2023   |   КАД Пойнт организира базов курс по Revit за ВиК

CAD PointСПЕЙСКАДАдара Инженеринг
Festo
Festo

Производителите на бира стартират нова зелена инициатива

22.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Компаниите от Съюза на пивоварите в България (СПБ) започват нова кампания за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира – "Върни ме", съобщиха от СПБ по време на ежегодния Пролетен бирен салон, който се проведе в София.

На събитието бяха представени данни за рециклирането на бирени бутилки в Европейския съюз и в частност у нас. Според тях през 2021 г. в ЕС са рециклирани около 74% от стъклените бутилки за бира. Това означава, че приблизително 11,6 млрд. стъклени бутилки са преработени и използвани повторно. През последните години в България общо са рециклирани 83% от стъклените опаковки. През 2022 г. на пазара у нас са пуснати около 33,5 милиона стъклени бирени бутилки за многократна употреба с общо тегло над 11 650 т. "Значението на оползотворяването на опаковките ще продължи да нараства в контекста на кръговата икономика и пестенето на ресурси", посочват от СПБ.

В този контекст инициативата "Върни ме" има дългосрочни амбиции, като тази година ще се провежда в над 10 000 търговски обекта в цяла България. Всеки от тези обекти ще има на витрината си стикер със знака на кампанията, който ще служи като ориентир за потребителите къде и как могат да върнат стъклените си бутилки от бира.

Част от стратегията за устойчиво развитие

Новата кампания е част от стратегията за устойчиво развитие на българските пивовари. Целта е да се повиши събираемостта на стъклените бутилки, които могат да се използват многократно в производствения процес. Върнатите бутилки преминават през почистване и дезинфекция, както и анализ на стъклото, преди да влязат отново в производство. "На всеки етап от бутилирането показателите на бутилките много строго се следят, за да се определи нивото на издръжливост и качества на стъклото. При правилно съхранение стъклените бутилки запазват свежестта, аромата и вкуса на бирата за дълъг период от време и се считат за класика в бирената култура", отбеляза технологът Атанас Атанасов, експерт с международен опит в производството на бира.

Употребата на оборотни стъклени бутилки може да намали до 10 пъти замърсяването на въздуха. Според статистически данни, цитирани от СПБ, многократните бутилки пестят около 70 – 80% от електрическата енергия, необходима за производството на нови. Използването на 1 т стъклени бутилки за многократна употреба спестява приблизително 315 кг въглероден диоксид.

"Върни ме" в контекста на готвените промени в европейския регламент за опаковките

В кампанията участват само оборотни стъклени бутилки от бира, които на етикета си са обозначени със знака на кампанията "Върни ме". Това са всички стъклени бутилки от бира за многократна употреба. Бутилките за еднократна употреба, т.н. необоротни бутилки, не участват в кампанията. Те следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на стъкло, за да бъдат рециклирани.

"За Съюза на пивоварите кампанията "Върни ме" е много важна, тъй като с обратното изкупуване на бирените бутилки за многократна употреба се насърчават практиките на кръговата икономика и въвеждането на системи за връщане на амбалажа, наричани "депозитни системи" или DRS", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Тя допълни, че в момента Европейският парламент разглежда нов Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, според който до 2030 г. поне 10% от пусканите на пазара опаковки за бира трябва да са за многократна употреба. Общо за всички видове стъклени бутилки следва да се постигне 75% рециклиране, а във всяка опаковка трябва да се влага рециклиран материал. Предвижда се и депозитните системи за обратно изкупуване на опаковки от бира, безалкохолни напитки и бутилирани води също да станат задължителни.

     
Източник: СПБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: СПБ   пивоварна индустрия   рециклиране   кръгова икономика   устойчивост  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес

31.05.2023   |   Cummins представи нов дизелов генератор за морски приложения


30.05.2023   |   База данни със стартиращи компании от цял свят помага на бизнеса в прехода към кръгова икономика


30.05.2023   |   В Германия проучват как да популяризират професията на електроинженера сред младите хора


30.05.2023   |   Кой притежава данните в индустрията?


30.05.2023   |   Обявиха нова покана по проект RE-CENTRE за финансиране на МСП в секторите обзавеждане, ИТ и кръгова икономика

Мехатроникс
АББ България ЕООД
 
реклама
LDBalkan Services
Последно от Бизнес

31.05.2023   |   Cummins представи нов дизелов генератор за морски приложения


30.05.2023   |   База данни със стартиращи компании от цял свят помага на бизнеса в прехода към кръгова икономика


30.05.2023   |   В Германия проучват как да популяризират професията на електроинженера сред младите хора


30.05.2023   |   Кой притежава данните в индустрията?


30.05.2023   |   Обявиха нова покана по проект RE-CENTRE за финансиране на МСП в секторите обзавеждане, ИТ и кръгова икономика

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитияОбществени поръчки/ТърговеТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...