Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Как се намират правилните хора в пазар, белязан от недостиг на кадри, разказват експертите от Manpower

Недостигът на кадри се превърна в често срещано предизвикателство за работодателите в различни отрасли, като много силно се усеща в сферата на производствените и инженерни бизнеси. Идентифицирането и привличането на подходящи хора в областта зависи от приемането на ефективни стратегии. За тънкостите в работата с инженерни таланти и печелившите стратегии в борбата за хора в сектора разказват Ивелина Петкова, мениджър бизнес развитие, и Калоян Беличовски, оперативен мениджър от екипа на Manpower България.

  • Какви са особеностите в привличането и задържането на таланти в инженерния сектор?

Калоян: Компаниите все повече съсредоточават ресурси и усилия върху задържането на всички кадри с техническа насоченост – от средно до управленско ниво. Тази цел изпреварва привличането, тъй като в момента инженеринговите кадри са почти толкова трудни за намиране, колкото и IT профилите.

В привличането, от друга страна, вече далеч не се залага единствено на конкурентно възнаграждение. Водещи фактори за инженеринговите кадри са културата и посоката, в която дадената компания желае да ги привлече, опциите за работа от вкъщи, както и служебен автомобил в някои случаи. До скоро бе немислим вариант за home office в голяма част от случаите при тях, но работодателите разбраха, че това е необходимост, която се търси все повече в сектора.

  • На какви стратегии залагат водещите компании в сектора тук?

Ивелина: Основна стратегия, която компаниите прилагат при привличането на таланти и обезпечаването на бизнес функциите си с необходимия човешки капитал, е разширяването на кръга от потенциални кандидати. Използването на различни канали за подбор в някои случаи вече е достигнало предела на потенциала си и все по-често с компании от сектора работим в посока внос на кадри от трети страни, преквалификация на хора или аутсорсване на определени услуги.

Силната работодателска марка също се явява все по-решаващ фактор за успеха на компаниите в привличането и задържането на таланти – тема, все по-актуална сред партньорите ни. В комбинация с добри възможности за обучение, развитие и кариерно израстване, разпознаваемият employer brand се оказва ключов фактор в успешното позициониране като желан работодател и трайното ангажиране на служители в компанията.

  • Как Manpower помага в на производствени и инженерни компании да намерят правилните хора за екипите си?

Калоян: Manpower e отлично разпознаваем бранд с работата си в производствената сфера. Исторически, силата на компанията винаги е била в инженеринга и съпътстващите го направления на база опит и работа с ключовите производствени мощности на територията на цялата страна. Мрежата, годините работа в бранша, както и отличната ни комуникационна мрежа с всички звена – от училища, университети, техникуми и общности, ни дава увереност, че може да се справим с всички предизвикателства, които крие пазара на труда.

Ивелина: В допълнение, дълбокото познание на сектора ни позволява да консултираме производствените и инженерните компании в разработването на конкурентни пакети за възнаграждения и придобивки, с които да привлекат най-добрите кадри в бранша. Благодарение на персонализираните ни проучвания на пазара на труда, проучвания за ангажираността на служителите, за подобряване на работодателска марка, ние сме насреща да им предоставим необходимата информация за взимане на правилните стратегически решения относно техните човешки ресурси.

Партньорите ни разчитат на нас и за разработване на програми за развитие и задържане на кадри, които да повишат вътрешната ангажираност на екипите и да обезпечат ключови бизнес функции с необходимите умения в дългосрочен план.

Задайте и своите въпроси директно на експертите от Manpower – Калоян Беличовски (kaloyan.belichovski@manpower.bg) и Ивелина Петкова (ivelina.petkova@manpower.bg).

 

 

 

 

 

София 1407
Ул. "Филип Кутев" 14, Бизнес център GORA, ет. 6
+359 2 9426811
register@manpower.bg

Бургас 8000
Ул. "Христо Ботев" 81, ет. 3
+359 56 530156
burgas@manpower.bg

Пловдив 4000
Ул. "Сливница" 6А
+359 32 941654
plovdiv@manpower.bg

Варна 9000
Ул. "Радко Димитриев" 7A, ет. 1
+359 52 633228
varna@manpower.bg

     
Източник: Manpower

Ключови думи: Manpower   HR   подбор на кадри  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Стайният сензор на Belimo спечели награда за иновации на AHR Expo


Събитие във Виена обединява три форума за водите и реките


Нидерландски производител на компоненти за автомобилостроенето откри завод в Стара Загора


Какво очакват от работодателите младите хора в България


Lovato Electric пусна нова серия силови релета, сертифицирани по ATEX

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...