Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

25.06.2024   |   u-blox пуска цялостно Bluetooth решение за позициониране на закрито


25.06.2024   |   Microchip представи нова фамилия 32-битови микроконтролери от среден клас с хардуерен модул за сигурност


25.06.2024   |   Устойчивостта остава основен приоритет на производителите на безалкохолни напитки в България


25.06.2024   |   Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


24.06.2024   |   Ново производство на печатни платки за автомобилната индустрия стартира в Стара Загора

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Ползите и рисковете от използването на изкуствен интелект в бизнеса бяха обсъдени на семинар в София

17.05.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В края на април в София се проведе семинар на тема "Изкуствен интелект и киберсигурност: нови перспективи и решения за бизнеса", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Marsh McLennan България.

Събитието бе открито от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България и член на Управителния съвет на КРИБ. "Поставили сме си цел София да се превърне в столица на автомобилния софтуер в Източна Европа и имаме реални шансове това да се случи. А за автомобилния сектор две са най-важните теми – изкуственият интелект и киберсигурността", посочи арх. Станиславов.

По време на събитието бяха обсъдени теми, свързани с въвеждането на изкуствения интелект в бизнеса и ползите от него, както и успешни примери за интеграция на технологията в практиката. Гостите на семинара имаха възможност също да научат повече за киберрискове и последиците от тях за бизнеса, както и за стратегиите за управление и преодоляване на заплахите.

Изкуствен интелект и бизнес трансформация

Участие в семинара взеха водещи специалисти и бизнес лидери с международен опит в сферата на изкуствения интелект и киберсигурността. Темата "AI и бизнес трансформация: как да използваме изкуствения интелект за постигане на конкурентно предимство и иновации в дигиталната ера" беше разгледана от Кристина Ескенази, създател на Клъстер Изкуствен Интелект България и председател на Биотехнологичен и здравен клъстер, Кирил Кирилов, оперативен директор на Консорциум Суперкомпютър Петаскейл – България, Емилиян Арнаудов, управляващ партньор в правна кантора Попов, Арнаудов и партньори, Николай Чотров, член на Клъстер Изкуствен Интелект България, софтуерен и хардуерен инженер, собственик на технологични патенти, изследовател на дълбоки технологии, роботика и протези, и Иван Ценов, главен технологичен директор на EPIX.AI.

Дискусията се фокусира върху начините, по които изкуственият интелект може да автоматизира рутинните бизнес процеси и да намали човешките грешки, какви са основните приложения на изкуствения интелект в различни индустрии и как технологията може да подобри продуктивността и ефективността, как да се гарантира достоверността на данните, използвани за обучение на изкуствения интелект, и какви са основните етични въпроси и рискове, свързани с използването на изкуствен интелект в бизнеса.

Изкуственият интелект и авторските права

"Изкуственият интелект от една страна се явява ползвател на защитено съдържание и Директивата улеснява той да го използва без предварително разрешение и заплащане, за да стимулира научния прогрес. От друга страна, той създава нови текстове, изображения, музика и стои проблемът има ли някой авторски права върху създаденото от него и кой. Конфликтът идва защото той използва безплатно достиженията на творческия сектор и така генерира съдържание, което може да конкурира създаденото от човека и да лиши от бъдещи доходи творците, чиито работи е използвал като база", коментира Емилиян Арнаудов.

Според него законодателствата тепърва ще търсят баланс, но възможни теми за размисъл са дали продуктът на изкуствения интелект да не се третира по начина, по който се третират фолклорните творби като колективно достижение на множество творци от различни поколения, като върху него да има сродни права на продуцент или издател и евентуален изпълнител. "Или пък да се предвиди създаденото от изкуствения интелект съдържание да се управлява задължително от организациите за колективно управление на права като така за ангажираните в творческия сектор се осигури доход, компенсиращ загубения от тях и възмездяващ усилията на множеството творци, чиито обекти са станали база за създаденото от изкуствения интелект."

Как суперкомпютърът Discoverer може да помогне на бизнеса

Кирил Кирилов представи възможностите на компаниите да използват услугите на петаскейл суперкомпютъра Discoverer, намиращ се в София Тех Парк. Той заема 91-во място в световната ранглиста за топ 500 суперкомпютри. "Discoverer се използва за молекулярни открития, за формулиране и оптимизиране на цифрови продукти, за прогнозиране на климата и моделиране на околната среда, за създаване на симулации в автомобилостроенето и строителството, както и в FinTech сферата", посочи Кирилов.

Николай Чоторов представи решения за бизнеса, базирани на изкуствен интелект. Той разказа повече за GenieTwin – изкуствен интелект, който създава изключително точна цифрова реплика на операциите и клиентите на компанията, което от своя страна дава по-задълбочен поглед върху бизнес процесите ѝ. Представен бе и изкуственият интелект OptiPro, който е насочен към компаниите в сферата на производството. С негова помощ е възможно оптимизирането на производствения график, проследяването на веригата за доставки, превантивна поддръжка и продуктово удостоверяване. BlockTrack Pro пък е продукт насочен към компаниите в сектор строителство и подпомага планирането на проекти, качествения контрол, оптимизирането на ресурси и проследяването на строителни материали.

Кирберрисковете и последиците за бизнеса

Иван Цeнов обясни как може да се използва AI в медицината и биотехнологиите. Той представи Epix AI, с който се адресира проблемът със стареенето.

Разгледана бе и темата "Киберрискове и последиците от тях за бизнеса – стратегии за управление и преодоляване на заплахи", като в дискусията участие взеха Мариян Събев и д-р Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията, Вихрен Славчев, иззпълнителен директор на Мнемоника, Гъмзе Коняр, Патрик Бамър, Десислава Мишева и Флориан Сетлър от Marsh McLennan.

     
Източник: КРИБ

Ключови думи: КРИБ   изкуствен интелект   киберсигурност   Discoverer  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Schneider Electric представи нова бяла книга за течно охлаждане в центрове за данни с изкуствен интелект


ЕК създаде Европейска служба за изкуствен интелект


Под 4% от фирмите у нас използват изкуствен интелект за развитие на бизнеса си


Cognex демонстрира в уебинар авангардната си система за 3D визуализация с изкуствен интелект


Как изглежда бъдещето на енергетиката през призмата на финалистите в The smarter E Award 2024

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...