Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
Последно от новини

04.10.2023   |   Universal Robots и Konica Minolta представят решения за Индустрия 5.0 на събитие в Пловдив


03.10.2023   |   Водещият панаир в Анадола MAKTEK Konya събира лидерите от машиностроителния сектор


03.10.2023   |   Започна приемът на кандидатури за наградите Нов европейски Баухаус за 2024 г.


03.10.2023   |   Huawei Enterprise Roadshow 2023 представи устойчиви дигитални решения и в София


03.10.2023   |   Проектирането на осветителни тела за плавателни съдове изисква специфичен подход

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Ползите и рисковете от използването на изкуствен интелект в бизнеса бяха обсъдени на семинар в София

17.05.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В края на април в София се проведе семинар на тема "Изкуствен интелект и киберсигурност: нови перспективи и решения за бизнеса", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Marsh McLennan България.

Събитието бе открито от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България и член на Управителния съвет на КРИБ. "Поставили сме си цел София да се превърне в столица на автомобилния софтуер в Източна Европа и имаме реални шансове това да се случи. А за автомобилния сектор две са най-важните теми – изкуственият интелект и киберсигурността", посочи арх. Станиславов.

По време на събитието бяха обсъдени теми, свързани с въвеждането на изкуствения интелект в бизнеса и ползите от него, както и успешни примери за интеграция на технологията в практиката. Гостите на семинара имаха възможност също да научат повече за киберрискове и последиците от тях за бизнеса, както и за стратегиите за управление и преодоляване на заплахите.

Изкуствен интелект и бизнес трансформация

Участие в семинара взеха водещи специалисти и бизнес лидери с международен опит в сферата на изкуствения интелект и киберсигурността. Темата "AI и бизнес трансформация: как да използваме изкуствения интелект за постигане на конкурентно предимство и иновации в дигиталната ера" беше разгледана от Кристина Ескенази, създател на Клъстер Изкуствен Интелект България и председател на Биотехнологичен и здравен клъстер, Кирил Кирилов, оперативен директор на Консорциум Суперкомпютър Петаскейл – България, Емилиян Арнаудов, управляващ партньор в правна кантора Попов, Арнаудов и партньори, Николай Чотров, член на Клъстер Изкуствен Интелект България, софтуерен и хардуерен инженер, собственик на технологични патенти, изследовател на дълбоки технологии, роботика и протези, и Иван Ценов, главен технологичен директор на EPIX.AI.

Дискусията се фокусира върху начините, по които изкуственият интелект може да автоматизира рутинните бизнес процеси и да намали човешките грешки, какви са основните приложения на изкуствения интелект в различни индустрии и как технологията може да подобри продуктивността и ефективността, как да се гарантира достоверността на данните, използвани за обучение на изкуствения интелект, и какви са основните етични въпроси и рискове, свързани с използването на изкуствен интелект в бизнеса.

Изкуственият интелект и авторските права

"Изкуственият интелект от една страна се явява ползвател на защитено съдържание и Директивата улеснява той да го използва без предварително разрешение и заплащане, за да стимулира научния прогрес. От друга страна, той създава нови текстове, изображения, музика и стои проблемът има ли някой авторски права върху създаденото от него и кой. Конфликтът идва защото той използва безплатно достиженията на творческия сектор и така генерира съдържание, което може да конкурира създаденото от човека и да лиши от бъдещи доходи творците, чиито работи е използвал като база", коментира Емилиян Арнаудов.

Според него законодателствата тепърва ще търсят баланс, но възможни теми за размисъл са дали продуктът на изкуствения интелект да не се третира по начина, по който се третират фолклорните творби като колективно достижение на множество творци от различни поколения, като върху него да има сродни права на продуцент или издател и евентуален изпълнител. "Или пък да се предвиди създаденото от изкуствения интелект съдържание да се управлява задължително от организациите за колективно управление на права като така за ангажираните в творческия сектор се осигури доход, компенсиращ загубения от тях и възмездяващ усилията на множеството творци, чиито обекти са станали база за създаденото от изкуствения интелект."

Как суперкомпютърът Discoverer може да помогне на бизнеса

Кирил Кирилов представи възможностите на компаниите да използват услугите на петаскейл суперкомпютъра Discoverer, намиращ се в София Тех Парк. Той заема 91-во място в световната ранглиста за топ 500 суперкомпютри. "Discoverer се използва за молекулярни открития, за формулиране и оптимизиране на цифрови продукти, за прогнозиране на климата и моделиране на околната среда, за създаване на симулации в автомобилостроенето и строителството, както и в FinTech сферата", посочи Кирилов.

Николай Чоторов представи решения за бизнеса, базирани на изкуствен интелект. Той разказа повече за GenieTwin – изкуствен интелект, който създава изключително точна цифрова реплика на операциите и клиентите на компанията, което от своя страна дава по-задълбочен поглед върху бизнес процесите ѝ. Представен бе и изкуственият интелект OptiPro, който е насочен към компаниите в сферата на производството. С негова помощ е възможно оптимизирането на производствения график, проследяването на веригата за доставки, превантивна поддръжка и продуктово удостоверяване. BlockTrack Pro пък е продукт насочен към компаниите в сектор строителство и подпомага планирането на проекти, качествения контрол, оптимизирането на ресурси и проследяването на строителни материали.

Кирберрисковете и последиците за бизнеса

Иван Цeнов обясни как може да се използва AI в медицината и биотехнологиите. Той представи Epix AI, с който се адресира проблемът със стареенето.

Разгледана бе и темата "Киберрискове и последиците от тях за бизнеса – стратегии за управление и преодоляване на заплахи", като в дискусията участие взеха Мариян Събев и д-р Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията, Вихрен Славчев, иззпълнителен директор на Мнемоника, Гъмзе Коняр, Патрик Бамър, Десислава Мишева и Флориан Сетлър от Marsh McLennan.

     
Източник: КРИБ

Ключови думи: КРИБ   изкуствен интелект   киберсигурност   Discoverer  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Transfer Multisort Electronik
Industrial Tech Forum 2023
Последно от Събития

02.10.2023   |   Над 1000 изложители от 45 държави вече са заявили участие в drupa 2024


02.10.2023   |   Новости при задвижванията за пакетиращата индустрия представят на Industrial Tech Forum от Шнайдер Електрик България


29.09.2023   |   Предстои форум на заинтересованите страни по Плана за ускорено внедряване на термопомпи в ЕС


29.09.2023   |   IAA Mobility 2023 привлече близо половин милион посетители


29.09.2023   |   БАН показва иновативни разработки в Европейската нощ на учените 2023

 
реклама
LDTransfer Multisort ElectronikIndustrial Tech Forum 2023
Последно от Събития

02.10.2023   |   Над 1000 изложители от 45 държави вече са заявили участие в drupa 2024


02.10.2023   |   Новости при задвижванията за пакетиращата индустрия представят на Industrial Tech Forum от Шнайдер Електрик България


29.09.2023   |   Предстои форум на заинтересованите страни по Плана за ускорено внедряване на термопомпи в ЕС


29.09.2023   |   IAA Mobility 2023 привлече близо половин милион посетители


29.09.2023   |   БАН показва иновативни разработки в Европейската нощ на учените 2023

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...