Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Откриха нов център за дигитални технологии в ТУ - София

16.05.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Център за дигитални технологии бе официално открит в Технически университет – София на 15 май 2023 г. Центърът е изграден по проекта "Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе)" в рамките на програмата за развитие на центрове за върхови постижения. Финансирането е осигурено по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Сред официалните гости на церемонията бяха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на ОП "Наука за образование и интелигентен растеж" проф. дхн Георги Вайсилов, ръководителят на проекта УНИТе проф. д-р Красен Стефанов, Милена Дамянова, директор на Дирекция "Наука" на Министерството на образованието и науката, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, ректори на университетите – партньори по проекта и представители на фирмите – дарители на оборудване за лабораториите, включително Уникредит Булбанк, Дигитални и софтуерни решения, Мусала Софт, KPMG IT Services, Sirma Solutions, Euro American Solar, Cyber One, Zonta International, SAP и Hewlett Packard Enterprsise България.

В новия център ще се извършва не само обучение, но и върхови научни изследвания

"Днес е велик ден не само за Техническия университет – София, но и за цялата техническа общност, а също така и за българското общество. Откриваме една инфраструктура, която е изградена с европейско и национално финансиране, но също така и подпомогната от бизнеса в немалка степен", заяви ректорът на ТУ – София проф. дн инж. Иван Кралов. "Поредният център за върхови постижения отваря врати, за да може в него не само да се извършва обучение, но и върхови научни изследвания, които да могат да бъдат трансферирани към индустрията, към бизнеса, към регионите."

Проф. дн инж. Кралов изказа благодарности към всички, спомогнали за реализацията на проекта и най-вече на представителите на бизнеса, които по неговите думи са тези, които помагат на висшето училище не само да мотивира младите хора, но и да ги подготви в максимална степен, да ги запознае със съвременните технологии и инженерни решения така, че по най-бързия начин да могат да ги трансферират. 

Високите технологии създават много нови възможности

На откриването на Центъра вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че цифровизацията и дигитализацията са ключови в 21-ви век. "Всички говорим за изкуствения интелект. Някои казват, че той е заплаха, не – той е възможност. Той е възможност, от която всички ние заедно можем да се възползваме. В историята на човешкото развитие през последните 200 години винаги е имало страхове от новите технологии. Винаги е имало страхове от загубата на работни места и всеки път тези страхове са се разбивали в реалността, че именно амбициозните хора, които гледат напред, успяват да намерят начин да се възползваме от тези нови технологии", посочи Пеканов.

Според него с високите технологии ще се създадат още повече възможности и още повече икономическо развитие и това се случва в добро съдействие между академичния сектор, университетите, институциите, с правилните политики и с представителите на бизнеса.

Милена Дамянова изрази увереност, че Центърът ще допринесе съществено за преминаването на България от групата на нововъзникващите иноватори към тази на умерените иноватори. "Благодарение на тях България ще израсне на международната сцена", посочи Дамянова.

Основно звено за развитие на дигиталните технологии

Според проф. дхн Георги Вайсилов новооткритият център ще бъде едно от основните звена за развитие на дигиталните технологии и връзките на тези технологии с бизнеса и с нуждите на обществото през следващия програмен период.

Проф. д-р инж. Огнян Наков, декан на Факултета за компютърни системи и технологии, завърши официалната част на церемонията с представяне на сградата и екипа, който я е създал. По думите му това е уникална, раздвижена, модерна сграда с разгърната площ от около 2700 кв. м и 14 лаборатории. "Тук ще се обучават годишно около 3500 студенти, основно по дигитални технологии. Това са студентите от специалностите по компютърни системи, софтуерно инженерство, комуникации и комуникационна техника. Около 250 докторанти, около 380 - 400 чуждестранни студенти, млади учени, изследователи. Ние представяме Центъра като един добър модел на сътрудничество между европейските структури, университетските управления и бизнеса, което за нас е изключително важно", посочи проф. д-р инж. Наков.

След официалното откриване гостите имаха възможността да разгледат всички лаборатории.

     
Източник: ТУ – София

Ключови думи: Технически университет   УНИТе   Център за дигитални технологии   образование  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора


22.02.2024   |   Отбелязаха Световния ден на влажните зони


22.02.2024   |   София ще бъде домакин на международна конференция за бъдещето на въздушния транспорт


20.02.2024   |   EMV 2024 представя новостите в електромагнитната съвместимост от 12 до 14 март в Кьолн


19.02.2024   |   Програмата на Агра, Винария и Фудтех 2024 с фокус върху иновациите и актуалните предизвикателства в бранша

ABB Bulgaria
 
реклама
Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора


22.02.2024   |   Отбелязаха Световния ден на влажните зони


22.02.2024   |   София ще бъде домакин на международна конференция за бъдещето на въздушния транспорт


20.02.2024   |   EMV 2024 представя новостите в електромагнитната съвместимост от 12 до 14 март в Кьолн


19.02.2024   |   Програмата на Агра, Винария и Фудтех 2024 с фокус върху иновациите и актуалните предизвикателства в бранша

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...