Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Европейски проект превърна химичното рециклиране на омрежен полиетилен в реалност

27.04.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Neste, Uponor, Wastewise и Borealis обявиха, че са успели да произведат тръби от омрежен полиетилен (PEX) от суровина, получена от химически рециклирана постиндустриална отпадъчна пластмаса от производството на PEX тръби, с използване на подход с ISCC Plus сертификат за устойчивост. Според четирите компании проектът е сред първите примери за химическо рециклиране на PEX.

PEX тръбите имат важна роля за постигането на енергийноефективно отопление и безопасно водоснабдяване заради тяхната здравина, температурна устойчивост и дълъг експлоатационен живот. В същото време обаче омрежените полимерни вериги правят рециклирането им с конвенционални технологии почти невъзможно. Проектът показва, че химичното рециклиране може да бъде отговорът при трудните за рециклиране пластмасови отпадъци, превръщайки ги във висококачествени полимерни суровини и позволявайки последващо производство на продукти с качество и характеристики, идентични на онези от предишния им живот, посочват от Neste.

Краен продукт с приложения в отоплението, водоснабдяването и охлаждането

В рамките на проекта Wastewise използва своята нова базирана на пиролиза технология за химично рециклиране, за да втечни индустриалните отпадъци от производството на PEX тръби на Uponor, раздробявайки полимерите до градивните им блокове, което създава подобен на петрол рециклиран междинен продукт. Тази течност след това се обработва в рафинерията на Neste в Порвоо във Финландия до получаване на рециклиран Neste RE – суровина за производството на нови полимери. Borealis на свой ред полимеризира суровината в полиетилен. Накрая Uponor използва полиетилена за производството на нови PEX тръбни системи, които могат да се използват в строителството за приложения в отоплението, водоснабдяването и охлаждането, като те са подходящи дори и за чувствителни приложения при високи температури.

"Въодушевени сме от това сътрудничество, което ни осигурява добър старт в прехода ни към кръгови материали", коментира Томас Фур, главен технически директор в Uponor. "PEX е материалът с най-разнообразни приложения – от изграждане на водоснабдителни системи до ефективно отопление и охладителни системи, благодарение на чудесните си качества за строителната индустрия."

Готово решение, подходящо и за взискателни приложения

По думите на Джон Уебстър, глобален търговски директор за инфраструктура в Borealis, трудните за рециклиране пластмасови отпадъци като изходен продукт и висококачествените полимери като краен продукт вече не са в противоречие. "В действителност, ние можем да интегрираме химически рециклирани пластмасови отпадъци от PEX тръби като суровина в установените ни производствени процеси. Това не изисква допълнителни тестове, одобрения или валидиране. Това е готово решение, което може да се използва дори за приложения в сферата на питейната вода."

"Успешният проект показа не само че химичното рециклиране на PEX е възможно, но и че е възможно при висок добив – цели 80% от производствените PEX отпадъци могат да се върнат обратно в производствения цикъл", заяви Кайса Сувилампи, управляващ директор и партньор в Wastewise. "Чрез нашите процеси ние успяхме да превърнем PEX в пиролизно масло с достатъчно добро качество, за да може да се използва като суровина в рафинерия, която да го преработи във висококачествена суровина за парен крекинг. Проектът изважда PEX от списъка с материалите, причиняващи главоболие на рециклиращите компании".

Възможности за бъдещо сътрудничество

"Завесата се вдига за химичното рециклиране", добави Мерседес Алонсо, изпълнителен вицепрезидент "Възобновяеми полимери и химикали" в Neste. "Все още е необходимо време, за да се постигнат големи мащаби, но проектът осигурява план за кръгова верига на стойността за полимерите с помощта на химично рециклиране. Това тласка технологията от фазата на обещанието до реализацията й. Освен това, той показва колко важен е изборът на правилните партньори".

Реализацията на проекта отнема само шест месеца. Партньорите оставят вратата отворена и за бъдещи проекти отвъд производствените отпадъци. PEX тръбите, произвеждани от Uponor, са оптимизирани по отношение на енергийната им ефективност чрез намаляване на плътността на стените и удължаване на експлоатационния им живот. В края на живота им за момента механичното рециклиране е първата опция, но това налага промяна в бъдещото предназначение на материалите и превръщането им в други строителни материали или продукти като хокейни стикове. С помощта на химичното рециклиране старите PEX тръби биха могли отново да се превърнат в напълно функционални PEX тръби. В бъдеще партньорите ще обмислят и други възможности за взаимодействие. Отделно от третирането на повече видове отпадъчни материали, това може да включва и обработката на по-големи обеми.

     
Източник: Neste; Снимка: Uponor

Ключови думи: Neste   Uponor   Wastewise   Borealis   рециклиране   пластмаси   PEX тръби   PEX   ВиК   отопление  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

IFAT Munich 2024 разкрива най-новото в сектора на водите


Български ВиК холдинг ще получи 400 млн. лв. за проекти по НПВУ


Светът сериозно изостава в усилията за рециклиране на електронните отпадъци


Уебинар запознава с иновативни решения за отопление с отпадна топлина


В Пловдив ще се проведе юбилейно издание на състезанието по откриване на скрити течове

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Проекти

11.04.2024   |   Български ВиК холдинг ще получи 400 млн. лв. за проекти по НПВУ


11.04.2024   |   Аурубис инвестира 2,25 млн. лв. в развитието на общините Пирдоп, Златица и Антон


10.04.2024   |   Банско започна подмяната на старото улично осветление с енергийноефективно


10.04.2024   |   Шишеджам разширява производството на стъкло с покритие в Турция, Италия и България


08.04.2024   |   Momberg успешно реализира мащабен проект в Бразилия в сътрудничество с Rittal и Eplan

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Проекти

11.04.2024   |   Български ВиК холдинг ще получи 400 млн. лв. за проекти по НПВУ


11.04.2024   |   Аурубис инвестира 2,25 млн. лв. в развитието на общините Пирдоп, Златица и Антон


10.04.2024   |   Банско започна подмяната на старото улично осветление с енергийноефективно


10.04.2024   |   Шишеджам разширява производството на стъкло с покритие в Турция, Италия и България


08.04.2024   |   Momberg успешно реализира мащабен проект в Бразилия в сътрудничество с Rittal и Eplan

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...