Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
Последно от новини

02.06.2023   |   Уебинар от поредицата Net-zero запознава с актуални решения за енергийна ефективност и устойчивост


02.06.2023   |   Предстои уебинар за енергоспестяващи технологии за ОВК системи


02.06.2023   |   Рискове и перспективи пред бизнеса в България през 2023 г.


02.06.2023   |   Турска компания получи сертификат за инвестиция клас Б за проект в община Димитровград


01.06.2023   |   УНСС създава видео обучителна програма за интернационализация на МСП

CAD PointСПЕЙСКАДАдара Инженеринг
Festo
Festo

Европейски проект превърна химичното рециклиране на омрежен полиетилен в реалност

27.04.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Neste, Uponor, Wastewise и Borealis обявиха, че са успели да произведат тръби от омрежен полиетилен (PEX) от суровина, получена от химически рециклирана постиндустриална отпадъчна пластмаса от производството на PEX тръби, с използване на подход с ISCC Plus сертификат за устойчивост. Според четирите компании проектът е сред първите примери за химическо рециклиране на PEX.

PEX тръбите имат важна роля за постигането на енергийноефективно отопление и безопасно водоснабдяване заради тяхната здравина, температурна устойчивост и дълъг експлоатационен живот. В същото време обаче омрежените полимерни вериги правят рециклирането им с конвенционални технологии почти невъзможно. Проектът показва, че химичното рециклиране може да бъде отговорът при трудните за рециклиране пластмасови отпадъци, превръщайки ги във висококачествени полимерни суровини и позволявайки последващо производство на продукти с качество и характеристики, идентични на онези от предишния им живот, посочват от Neste.

Краен продукт с приложения в отоплението, водоснабдяването и охлаждането

В рамките на проекта Wastewise използва своята нова базирана на пиролиза технология за химично рециклиране, за да втечни индустриалните отпадъци от производството на PEX тръби на Uponor, раздробявайки полимерите до градивните им блокове, което създава подобен на петрол рециклиран междинен продукт. Тази течност след това се обработва в рафинерията на Neste в Порвоо във Финландия до получаване на рециклиран Neste RE – суровина за производството на нови полимери. Borealis на свой ред полимеризира суровината в полиетилен. Накрая Uponor използва полиетилена за производството на нови PEX тръбни системи, които могат да се използват в строителството за приложения в отоплението, водоснабдяването и охлаждането, като те са подходящи дори и за чувствителни приложения при високи температури.

"Въодушевени сме от това сътрудничество, което ни осигурява добър старт в прехода ни към кръгови материали", коментира Томас Фур, главен технически директор в Uponor. "PEX е материалът с най-разнообразни приложения – от изграждане на водоснабдителни системи до ефективно отопление и охладителни системи, благодарение на чудесните си качества за строителната индустрия."

Готово решение, подходящо и за взискателни приложения

По думите на Джон Уебстър, глобален търговски директор за инфраструктура в Borealis, трудните за рециклиране пластмасови отпадъци като изходен продукт и висококачествените полимери като краен продукт вече не са в противоречие. "В действителност, ние можем да интегрираме химически рециклирани пластмасови отпадъци от PEX тръби като суровина в установените ни производствени процеси. Това не изисква допълнителни тестове, одобрения или валидиране. Това е готово решение, което може да се използва дори за приложения в сферата на питейната вода."

"Успешният проект показа не само че химичното рециклиране на PEX е възможно, но и че е възможно при висок добив – цели 80% от производствените PEX отпадъци могат да се върнат обратно в производствения цикъл", заяви Кайса Сувилампи, управляващ директор и партньор в Wastewise. "Чрез нашите процеси ние успяхме да превърнем PEX в пиролизно масло с достатъчно добро качество, за да може да се използва като суровина в рафинерия, която да го преработи във висококачествена суровина за парен крекинг. Проектът изважда PEX от списъка с материалите, причиняващи главоболие на рециклиращите компании".

Възможности за бъдещо сътрудничество

"Завесата се вдига за химичното рециклиране", добави Мерседес Алонсо, изпълнителен вицепрезидент "Възобновяеми полимери и химикали" в Neste. "Все още е необходимо време, за да се постигнат големи мащаби, но проектът осигурява план за кръгова верига на стойността за полимерите с помощта на химично рециклиране. Това тласка технологията от фазата на обещанието до реализацията й. Освен това, той показва колко важен е изборът на правилните партньори".

Реализацията на проекта отнема само шест месеца. Партньорите оставят вратата отворена и за бъдещи проекти отвъд производствените отпадъци. PEX тръбите, произвеждани от Uponor, са оптимизирани по отношение на енергийната им ефективност чрез намаляване на плътността на стените и удължаване на експлоатационния им живот. В края на живота им за момента механичното рециклиране е първата опция, но това налага промяна в бъдещото предназначение на материалите и превръщането им в други строителни материали или продукти като хокейни стикове. С помощта на химичното рециклиране старите PEX тръби биха могли отново да се превърнат в напълно функционални PEX тръби. В бъдеще партньорите ще обмислят и други възможности за взаимодействие. Отделно от третирането на повече видове отпадъчни материали, това може да включва и обработката на по-големи обеми.

     
Източник: Neste; Снимка: Uponor

Ключови думи: Neste   Uponor   Wastewise   Borealis   рециклиране   пластмаси   PEX тръби   PEX   ВиК   отопление  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Проекти

31.05.2023   |   Подменят уличното осветление в община Родопи, Доспат и тунел Дупница


31.05.2023   |   Фирми от ТИЗ стартират проект за модернизиране на професионалното образование в Пловдивска област


29.05.2023   |   Quectel подкрепя амбициозните си планове за растеж с нов производствен център в Гуанджоу


26.05.2023   |   Белгийска компания ще строи завод за батерии за електромобили в Северна Македония


26.05.2023   |   Община Русе ще пести по 200 000 лв. на година след модернизацията на уличното осветление

Мехатроникс
АББ България ЕООД
 
реклама
LDBalkan Services
Последно от Проекти

31.05.2023   |   Подменят уличното осветление в община Родопи, Доспат и тунел Дупница


31.05.2023   |   Фирми от ТИЗ стартират проект за модернизиране на професионалното образование в Пловдивска област


29.05.2023   |   Quectel подкрепя амбициозните си планове за растеж с нов производствен център в Гуанджоу


26.05.2023   |   Белгийска компания ще строи завод за батерии за електромобили в Северна Македония


26.05.2023   |   Община Русе ще пести по 200 000 лв. на година след модернизацията на уличното осветление

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитияОбществени поръчки/ТърговеТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...