Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

На Хановерски панаир 2023 Festo представя бъдещето на устойчивото производство на биомаса

На тазгодишното издание на Хановерския панаир от 17 до 21 април Festo ще представи следващата стъпка по пътя към индустриализацията на биологичната трансформация – BionicCellFactory. Уникалното съоръжение демонстрира как с технологиите за автоматизация на Festo производството на биомаса в голям мащаб по ефективен, съхраняващ ресурсите начин, е напълно възможно.

Опазването на климата и ресурсите са две от големите предизвикателства на нашето време. Как можем да извлечем въглеродния диоксид от атмосферата и активно да допринесем за опазването на климата? Как можем да редуцираме потреблението на материали, да рециклираме повече материали и в същото време да получим достъп до алтернативни суровини? Festo се занимава с тези въпроси от известно време и прокарва нови идеи. "Насочваме нашия опит в технологиите за автоматизация към биологичните процеси. И тук отново природата е големият ни образец. Тя ни учи как да използваме ресурсите ефективно, защото в природата няма отпадъци. Мащабираме и ускоряваме излизането на решенията от лабораторията и прилагането им в индустрията чрез взаимодействието между биологични и технически процеси", обяснява д-р Елиас Кнубен, вицепрезидент Корпоративна изследователска дейност и иновации.

Най-малките фабрики на света

Живите клетки са най-малките фабрики в света. Чрез фотосинтеза хлорофилните клетки на водораслите превръщат слънчевата светлина, въглеродния диоксид и водата в кислород и химични енергийни ресурси или ценна органична материя.

Оптимизирани условия за отглеждане благодарение на автоматизацията

С технологиите за автоматизация на Festo биомасата може да се отглежда в затворен цикъл по високоефективен, пестящ ресурсите начин и в голям мащаб. Всичко, което хората произвеждат от суров петрол, генерирайки огромни въглеродни емисии, може да се получи и по устойчив начин от водорасли. Те са малките защитници на планетата, защото абсорбират десет пъти повече въглероден диоксид от растенията на сушата. Това количество може да се увеличи десет пъти чрез автоматизираното им отглеждане в биореактори. Получената биомаса може да се използва в химическата, хранително-вкусовата или фармацевтичната индустрия.

Холистичен процес от началото до края

В рамките на проекта PhotoBionicCell Festo представи първия си биореактор за автоматизирано отглеждане на водорасли през 2022 г. Тази година интердисциплинарният екип отива още по-далеч. С BionicCellFactory се демонстрира холистичен биопроцес – от оптимизираното отглеждане на водорасли в голям мащаб с постоянен мониторинг и анализ, през събирането и по-нататъшната обработка и рафиниране на различни компоненти. Като това се постига по коренно различен начин, отколкото при използване на химични процеси, където са необходими високи температури, високо налягане и токсини.

Производствените системи на бъдещето

Като модел на фабрика, BionicCellFactory е универсален пример за холистична производствена система на бъдещето. С помощта на технологиите за автоматизация на Festo тя може да се адаптира към всякакви мащаби. С цел да се посрещне бъдещото търсене на възобновяеми суровини са необходими биореактори с капацитет от няколко хиляди литра. Необходим е опит в сферата на автоматизацията, за да се гарантира, че растенията могат надеждно да произведат желаните количества биомаса.

Продукти за биологичната трансформация

В партньорство със своите клиенти Festo създава интелигентни контролни табла за биореактори и продължава да разширява портфолиото си. Специалистът в областта на автоматизацията гарантира стабилно и прецизно управление на процесите с максимална производителност. Това включва оптимизирани стратегии за фумигация и подхранване, алгоритми за управление, меки сензори за изчисляване на биомасата в реално време и системни концепции за биобазирани производствени процеси.

Festo също така ще подкрепи операторите на съоръженията с отдалечена диагностика, поддръжка и управление в облака. Стабилното генериране на стойност и лесната работа на системните модули е важно, ако в бъдеще трябва да се изградят и пуснат в експлоатация голям брой модулни производствени съоръжения за екстракция на суровини и въглеродна фикасация.

Нови професионални профили за нови технологии

Не навсякъде по света има висококвалифициран технически персонал и биотехнолози. Festo Didactic вече анализира новите изисквания към уменията, за да дефинира интердисциплинарните връзки и да създаде иновативни стажове, обучителни програми и допълнителни квалификации в сферата на биомехатрониката, биопознанието и устойчивостта.

 

 

 

 

Фесто ЕООД
1592 София
бул. Христофор Колумб 9
Тел.: ++359 (0)2 / 960 07 12 
Факс: ++359 (0)2 / 960 07 13
E-Mail: festo_bg@festo.com
www.festo.bg

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   BionicCellFactory   автоматизация   устойчивост   Festo Didactic  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Уебинар на Cognex ще разгледа как решенията за автоматизация трансформират логистиката


Кои са приоритетите в инвестиционните планове на бизнеса по света за 2024 г.


Предприятие от хранително-вкусовата промишленост в модернизира базата си в с. Каменово със средства по НПВУ


ЛогиСофт с обновен уебсайт в синхрон с актуалния фокус на компанията върху решенията за е-търговията и куриерския бизнес


B2B срещи събират фирми от инженерната, електронната и машиностроителната индустрия в Печ

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...