Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Колко голямо е разминаването между нивото на дигиталните умения и изискванията на пазара на труда

03.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Българската стопанска камара (БСК) обяви резултатите от реализацията на проекта "Готови за дигитална трансформация", осъществяван в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Проектът е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020 г. и цели повишаване на дигиталните умения на работната сила в 16 икономически дейности и поддейности по КИД 2008. 

В рамките на проекта за разработени 87 стандарта за дигитални умения и компетенции за ключови длъжности в предприятията в 16 сектора на икономиката.

Според изготвения анализ на потребностите от дигитални умения едва 19% от заетите покриват изискваното ниво на дигитални умения за заеманата от тях длъжност.

Общи и специфични дигитални компетенции

За целите на проекта дигиталните компетенции са разделени на общи и специфични. Сред общите най-голям дял касаят дигиталната грамотност, свързана с боравенето с информация и данни – 29,8%. Следват уменията, свързани с комуникация и сътрудничество – 25,7%, решаването на проблеми – 22,9%, безопасността – 20,2%, и създаване на дигитално съдържание – 11,4%.

При специфичните умения най-голям дял се отнасят до дигиталната грамотност, свързана с боравенето с информация и данни – 35,5%. Следват уменията за създаване на съдържание – 27,3%, уменията за решаване на проблеми – 21,5%, уменията, свързани с комуникация и сутрудничество – 11,7%, и безопасността – 4%.

Динамично нарастване на изискванията към дигиталните умения на работещите

Според проучвания, използвани от екипа, 53% от работодателите търсят служители с напреднало ниво на основните дигитални компетенции, а 14% – с високо специализирано ниво. По отношение на специфичните дигитални компетенции 59% от работодателите изискват напреднало ниво, 16% – високо специализирано ниво, 20% – средно ниво, а само 5% – основно ниво.

Данните ясно показват променящия се характер на труда и специфика на изпълняваните задачи на работното място, наред с динамичното нарастване на изискванията към дигиталните умения на служителите, посочват от БСК.

В този контекст проучванията показват, че 38% от заетите в изследваните икономически сектори у нас притежават само базово ниво на дигитална компетентност, т. е. минимални дигитални умения, свързани с ползването на по-широко приложими унифицирани софтуерни продукти и дигитални технологии. Това според БСК е ясен показател за качеството и резултатите от образованието и професионалното обучение.

Над 40% от работещите имат проблеми с дигиталните умения

Над 40% от изследваните лица имат в една или друга степен проблеми с дигиталните умения, което неизбежно рефлектира върху качеството на тяхната работа, върху пригодността им за заетост и способността им за успешен преход на пазара на труда. Около 15% от изследваните лица имат задълбочаващи се проблеми с дигиталните умения, което ги приближава към отпадане от пазара на труда, дигитална изолация, социално и цифрово неравенство.

Наблюдават се значителни различия (цифрово неравенство) в нивото на дигитална компетентност между различните икономически сектори, както и между отделните предприятия в рамките на един сектор. Нивата на дигитална компетентност са в пряка зависимост както от различията в степента на зрялост на използваните технологии, така и от политиките на предприятията в развитието на човешките ресурси, посочват от Камарата.

Масовото обучение за придобиване на базови умения не е достатъчно

"За съжаление, няма достатъчно развита практика в предприятията да се оценява нивото на текущите дигитални умения на персонала. Обръща се повече внимание на технологиите, но не и на хората. В този контекст разработените инструменти за оценка са много полезни", споделя Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК, който е с основна роля за разработването на компетентностните профили.

Според експертите, ангажирани в проекта на БСК, изискванията към дигиталната компетентност все повече ще нарастват. Нивото на дигитални умения изостава от темпа и динамиката в нарастването на изискванията на пазара на труда. Масовото обучение по базови дигитални компетентности донякъде ще подобри състоянието, но няма да отговори на реалните потребности на предприятията и заетите лица.

     
Източник: БСК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БСК   дигитални умения   пазар на труда  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024Automotive Cluster
8 CELL
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...