Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ЕК предлага нов регламент за ускоряване на декарбонизацията на промишлеността

21.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Европейската комисия (ЕК) предложи Законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии. Целта е да се насърчи производството на чисти технологии в Европейския съюз (ЕС) и да се обезпечи преходът към чиста енергия, за да се подпомогне постигането на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г.

Според ЕК предложеният законодателен акт ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на промишлеността на Съюза, за създаване на качествени работни места и за постигане на енергийна независимост.

Закондателният акт се фокусира върху технологии, които се очаква да изиграят важна роля за постигането на декарбонизацията. Сред тях са слънчева енергия, вятърна енергия, батерии, термопомпи и геотермална енергия, електролизьори и горивни елементи, биогаз/биометан, улавяне, използване и съхранение на въглерод, технологии за електроенергийните мрежи, устойчиви технологии за алтернативни горива, авангардни технологии за производство на енергия от ядрени процеси с минимални отпадъци от горивния цикъл, малки модулни реактори и свързаните с тях горива от най-висок клас.

Законодателният акт за промишленост с нулеви нетни емисии цели:

  • Създаване на благоприятни условия за инвестиции в технологии за нулеви нетни емисии чрез по-добър достъп до информация, намаляване на административните тежести за създаване на проекти и опростяване на процедурите за издаване на разрешения;
  • Ускоряване на улавянето на въглероден диоксид, като се залага цел за постигане на годишна нагнетателна способност от 50Mt в стратегически обекти за съхранение на CO2 в ЕС до 2030 г.
  • Улесняване на достъпа до пазари, за да се стимулира диверсификацията на доставките за технологии с нулеви нетни емисии;
  • Повишаване на уменията, за да се гарантира наличието на квалифицирана работна сила в подкрепа на производството на технологии за нулеви нетни емисии в ЕС, включително създаването на академии за нулеви нетни емисии в промишлеността с подкрепата и надзора на платформата Net-Zero Europe;
  • Насърчаване на иновациите.

Предвижда се платформата Net-Zero Europe да подпомага ЕК и държавите членки при координирането на действията и обмена на информация, включително по отношение на партньорствата за промишленост с нулеви нетни емисии. Тя ще определя финансовите нужди, пречките и най-добрите практики за проекти в целия ЕС.

Предложеният регламент предстои да бъде обсъден и одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС преди приемането и влизането му в сила.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   декарбонизация   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Съвременна термопомпена система осигурява устойчиво отопление в жилищен блок в Германия


Кои са приоритетите в инвестиционните планове на бизнеса по света за 2024 г.


ГБИТК кани фирмите да се включат в годишното й проучване за бизнес средата в България


Renesas придобива Altium за над 5,5 млрд. евро


Влизат в сила изменения в предлагането на Autodesk Fusion

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...