Industry Info  
Festo
Festo

Ресурс от 180 млн. лв. отива при предприятията от преработвателния сектор за екологосъобразни решения

16.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

180 млн. лв. ще бъдат насочени към българските преработвателни предприятия за внедряване на екологосъобразни практики в рамките на четвъртата процедура от Национални план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Процедурата "Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията" се очаква да стартира до края на март т. г., съобщи експертът в отдел "Програмиране" на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа (МИР) Галина Шаренкова.

За финансиране ще могат да кандидатстват микро-, малки, средни и големи предприятия както самостоятелно, така и в партньорство. Те ще имат два месеца да изготвят проектните предложения, като подаването им ще се извършва електронно през системата ИСУН 2020.

Машини и оборудване за намаляване на екологичния отпечатък

Минималният размер на безвъзмездната помощ по процедурата е 70 000 лв., а максималният – 1 млн. лв. Одобрените предприятия ще могат да използват средствата за закупуване на машини, съоръжения и оборудване, с които щетите върху околната среда от дейността им се свеждат до минимум. Ще се финансират и проекти, предвиждащи рециклиране на отпадъците и влагането им в производството на нови или съществуващи продукти, както и използването на алтернативни суровини, рециклируеми материали, използването на ресурси на биологична основа и намаляването на употребата на опасни вещества при производството на трайни продукти.

"Целта на процедурата е всяка компания да даде своя принос за решаване на проблемите, свързани с намаляването на отпадъците, опазването на околната среда и пестенето на ценни природни ресурси. Тя е възможност фирмите не просто да модернизират производствата си в цялост, а да приложат нов модел на производство", посочи Шаренкова. Тя съобщи още, че по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) 2021 - 2027 г. ще бъдат отворени подобни мерки и за компаниите от останалите сектори. Те ще бъдат под формата на финансови инструменти за внедряване на зелени и екологични практики.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   НПВУ   кръгова икономика   преработвателна индустрия  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...