Industry Info  
Festo
Festo

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Първата напълно автоматизирана система за молекулярни изследвания използва технология на Festo

Британската технологична компания Fast MDx създаде първата напълно автоматизирана, високопроизводителна система за изследване в близост до пациента, с която редица патогени могат да бъдат открити с ненадмината бързина, без да са необходими скъпи биохимични лаборатории. Тази авангардна нова система използва технология за автоматизация от Festo.
 
С Fast MDx обичайното време за получаване на резултатите се намалява от сегашните 24 до 48 часа на само 1 - 2 часа. Системата ще бъде пусната на пазара през май 2023 г. с мултиплексиран, одобрен от CE-IVDr тест за най-често срещаните респираторни патогени – грип А, грип В, RSV А, RSV В и COVID-19. В близко бъдеще към списъка с тестове ще бъдат добавени и други.
 
"Платформата за тестове Fast MDx е мобилна и следователно може да се използва навсякъде. За работа с нея е необходим само един лаборант, а не петима, както в централна лаборатория, за да се обработят до 1000 проби от пациенти в 8-часова смяна", казва Ричард Люис, главен изпълнителен директор на Fast MDx.

Прецизно пипетиране и дозиране

Платформата Fast MDx разчита на технология за автоматизация от Festo за пипетиране и дозиране. "Автоматизираните системи за тестване спестяват време на лаборантите и намаляват човешките грешки, свързани с ръчното пипетиране на стотици проби в стандартизирани епруветки и микротитърни плаки. Fast MDx е напълно интегрирана система, включваща всичко необходимо за теста – от епруветките и тампоните до електронното предаване на резултатите до болницата, клиниката или лекарския кабинет, където първоначално е взета пробата", обяснява Люис.
 
Тестването в платформата Fast MDx е напълно автоматизирано: в системата са включени манипулатори с електрически оси от Festo за прецизно боравене с пипети и за роботизирано боравене с микротитърни плаки за PCR, топлинно запечатване от Kbiosystems и патентованият свръхскоростен qPCR термоциклер NGX2 на Fast MDx. Софтуерът Biosero, използван в платформата, интегрира и контролира всички модули и прави работата с нея много лесна. Платформата е много компактна: изисква се работна площ от само 0,7 x 1 м. 
 
По време на подготовката на пробите порталът за равнинни повърхности EXCM на Festo работи в равнини X и Y. Пробите на пациента се сканират отдолу с помощта на оптични сензори от Festo, за да се проследят и потвърдят всички проби. Автоматизираната система за пипетиране, състояща се от пипетираща глава DHOE на Festo и спринцовка за еднократна употреба DHAO, е монтирана върху портала с плоска повърхност в посока Z. Пипетиращата глава може да дозира прецизно обеми в диапазона от 10 µl, а скоростта на пипетиране може да се регулира за дозиране до 10 мл/с.
 
Основната смес се подготвя, поставя се в микротитърната плака и след това се добавят пробите. Накрайникът за еднократна употреба пробива капачката Pathtube на Fast MDx, след което поема и пипетира всяка пациентска проба към основната смес в една от ямките на микротитърната плака.
 
Отделна система за манипулиране, базирана на портала за равнинни повърхности EXCM-30, използва електрически хващач EHPS-16, за да вземе напълнената микротитърна плака и да я постави в топлинния запечатващ модул, където тя се запечатва с пластмасово фолио. След това запечатаната плака се поставя в RT блока, който задейства преобразуването на РНК, ако е налична, в комплементарна ДНК (кДНК).
 
Накрая плаката се поставя в термоциклера NGX2 qPCR, където се извършва PCR реакция и се амплифицира кДНК. NGX2 използва свръхскоростна система за флуоресцентно откриване, за да определи дали кДНК последователността на патогена, който представлява интерес, присъства в някоя от изследваните пациентски проби.

Резултати в рамките на 1 - 2 часа

Резултатите от изследването се предоставят по електронен път в рамките на 1 - 2 часа до лекаря, който го е назначил, за да може той да определи най-добрия персонализиран план за лечение за пациента.
 
За да се избегне използване на външно пневматично захранване, платформата за тестване Fast MDx използва генератор на налягане и вакуум PGVA от Festo, който генерира налягане или вакуум от +/-0,5 bar. Необходимо е само 24 V захранване, за да се осигурят налягане и вакуум със сгъстен въздух. PGVA интегрира миникомпресор, въздушен филтър, резервоар и електронно управление на налягането и вакуума в минимално пространство, осигурявайки напълно автономно решение за манипулиране на течности в лабораторната автоматизация.
 
"Благодарение на тясното сътрудничество между Fast MDx и Festo успяхме да създадем първите прототипи бързо и ефективно въпреки изключително високата степен на сложност. Успяхме да съчетаем богатия опит на Fast MDx в областта на qPCR термоциклирането с доказаните 3D портали, контролери и пипетиращи системи на Festo", споделя Люис.

 

 

 

 

Фесто ЕООД
1592 София
бул. Христофор Колумб 9
Тел.: ++359 (0)2 / 960 07 12 
Факс: ++359 (0)2 / 960 07 13
E-Mail: festo_bg@festo.com
www.festo.bg

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   EXCM-30   DHOE   EHPS-16   PGVA   пипетиране   дозиране  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...