Industry Info  
Festo
Festo

Стартира строежът на голям завод за бронирани автомобили в Бургас

16.03.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова


С официална първа копка в Бургас стартира строителството на първия завод на International Armored Group (IAG) в България. Според заявката на компанията той ще бъде й най-голямата производствена база за бронирани автомобили на IAG в света по стандартите на НАТО.

На официалното събитие собственикът на IAG д-р Антон Стефов съобщи, че компанията планира да изгради още два завода в страната, като вероятните локации са Пловдив и Благоевград. IAG вече е депозирала инвестиционно намерение за закупуване на терени в двата града. Първоначалната инвестиция за всеки от тях достига близо 25 млн. лв.

Заводът в Бургас ще се реализира с първоначална инвестиция от 20 млн. лв. от страна на компанията. Община Бургас ще финансира изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура. Новата производствена база ще се простира на площ от 150 000 кв. м. Предвидено е изграждане на фотоволтаична инсталация на покрива на сградата.

В новото съоръжение ще работят български специалисти, обучени от експертите на IAG по света. Те ще произвеждат цялата гама изделия на компанията. Новите работни места ще бъдат около 300.

Принос към развитието на промишлеността в града

"Ще допринесем за увеличаване на износа, ще въведем иновации в българската отбранителна индустрия и ще създадем български специалисти в област с нарастващо значение в цял свят", заяви д-р Стефов.

Във връзка с реализацията на проекта IAG получи сертификат за инвестиция клас "А" по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) от Българската агенция за инвестиции (БАИ). "Сертификатът се връчва за стартирането на реализацията на проекта им за изграждането на един от най-големите заводи за бронирани автомобили в Европа и осми поред за компанията. Оценяваме изграждането на завод от такъв мащаб като стратегическа стъпка във военната индустрия с национална и европейска значимост", заяви изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов.

"Това е структуроопределящо предприятие, което ще даде тласък за развитието на града, отваряне на нови работни места и привличане на съпътстващи производства", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

     
Източник: Община Бургас

Ключови думи: IAG   военна промишленост   БАИ   инвестиция клас А   ЗНИ   НКИЗ  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...