Industry Info  
Festo
Festo

Нова разработка използва човешка реч за управление на машини

Изследователите от Института Fraunhofer за дигигални и медийни технологии (Fraunhofer IDMT) в Олденбург са разработили решение за разпознаване на реч, което може да се използва в промишленото производство, съобщават от Fraunhofer-Gesellschaft. Системата работи надеждно дори в шумна среда и може да бъде гъвкаво адаптирана към нуждите на потребителя. Служителите използват интуитивни гласови команди за управление на машините, при което ръцете им остават свободни и те могат да работят много по-ефективно.

Новата технология ще бъде представена на международното изложение Hannover Messe от 17 до 21 април 2023 г., където посетителите ще могат да наблюдават на живо на щанда на Fraunhofer в зала 16, щанд A12 демонстрация на гласово контролирана фреза в действие.

Същност на системата

Решението на Fraunhofer IDMT позволява машините да бъдат надеждно контролирани с помощта на гласови команди. Дори в шумна производствена среда системата за разпознаване на реч функционира надеждно. Служителите говорят в безжични слушалки или стационарен микрофон, а в бъдеще биха могли да използват интелигентна технология за чуване, която се разработва от направлението за аудио технологии на института. Силният шум от заобикалящата среда е почти изцяло изключен с помощта на комбинация от насочени микрофони и ефективна система за изчистване на шума.

Основните предимства

"За първи път с помощта на нашата технология хората могат да контролират машините в производството, използвайки гласови команди по надежден, интуитивен начин. За производствените компании това означава повишена ефективност и по-ниски разходи", казва Марвин Норда, ръководител на проекта за гласово контролирано производство във Fraunhofer IDMT.

Технологията има предимства и за служителите, тъй като безконтактното управление на машината е безопасно и хигиенично за персонала. Когато служителите контролират множество машини, това намалява необходимостта от ходене - те могат да използват мобилно устройство, за да подават гласови команди към оборудването от разстояние. Освен това ръцете им остават свободни, което им позволява да поставят детайла на позиция в работната зона, като в същото време подават инструкция към машината като "спускане на ръката" или "захващане на детайла".

Управлението на машина чрез гласови команди е по-ефективно от използването на контролен панел или сензорен панел - кликването върху вложени структури от менюта е тромав и податлив на грешки процес, докато директните гласови команди включват прости инструкции, обясняват от Fraunhofer-Gesellschaft.

"Технологията за разпознаване на реч може да обработва стотици индивидуални команди в зависимост от приложението и не се ограничава до определен глас. Нови или модифицирани команди могат бързо да бъдат добавени в системата", добавя г-н Норда.

Разработката, която е спонсорирана от Министерството на науката и културата на Долна Саксония и фондация "Фолксваген", вече е готова за индустриално приложение и се тества от клиенти.

     
Източник: Fraunhofer-Gesellschaft

Ключови думи: Fraunhofer IDMT   управление на машини   разпознаване на реч   речеви команди  

Област: Машиностроене  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Технологии
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...