Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Schneider Electric разработи първата в света подемно-транспортна система с 5G свързаност в колаборация с Qualcomm и Capgemini

13.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Schneider Electric обяви ново технологично партньорство с Qualcomm и Capgemini, в чиито рамки трите компании са разработили иновативна и първа по рода си в световен мащаб автоматизирана подемна система с 5G свързаност. Цялостното решение беше представено по време на Световния мобилен конгрес (MWC Barcelona), който се проведе от 27 февруари до 2 март т. г.

 

Интелигентният подемен механизъм разполага с усъвършенствани възможности за безжична свързаност в рамките на частна 5G мрежа, а сред множеството му потенциални приложения са различни индустриални и логистични обекти, заводи, пристанища и др. Освен в проектирането на иновативната система технологичният консорциум си партнира и в пилотното й внедряване в специализираната лаборатория за подемно-транспортна техника на Schneider Electric в Гренобъл, Франция.

 

Подемната техника в модерната индустрия

 

Крановете и другите типове повдигащи механизми намират широко приложение в съвременната промишленост, включително в производството на тежки и едрогабаритни изделия, транспорта, логистиката и останалите звена по веригата на доставките. Сред ключовите клиентски индустрии са автомобилостроенето, авиокосмическият сектор, стоманодобивният отрасъл и др. Новата партньорска разработка притежава потенциал да трансформира начина, по който тези системи се използват в сегмента на индустриалната автоматизация, коментират от Schneider Electric.

 

"Дигиталната трансформация помага на клиентите ни непрекъснато да увеличават своята производителност, ефективност и устойчивост. Винаги сме били поддръжници на партньорствата и иновациите, които ги съпътстват. Това революционно цялостно решение с възможности за 5G комуникации в частна мрежа е отличен пример за силата на съвместната работа.

 

Тази година предстоят и други внедрявания на системата в клиентски обекти. Очакваме в близко бъдеще да реализираме и голям брой нови приложения на 5G технологията в сегменти като дискретното производство, хибридната и процесната автоматизация. Междувременно планираме да експериментираме с още по-дълбока интеграция на 5G комуникациите в портфолиото си от решения за индустрията", споделя Марк Лафон, вицепрезидент "Иновации и маркетинг" в Schneider Electric.

 

Специфики на автоматизираните решения

 

Автоматизираната подемна техника се отличава със значително по-висока производителност, безопасност и ефективност от конвенционалните системи. Съвременните решения в сегмента се нуждаят от кратки времена за реакция, безкомпромисна прецизност и надеждност, непрекъсната експлоатационна готовност и функции за работа както в автоматичен, така и в ръчен режим.

 

Допълнително предизвикателство е необходимостта няколко отделни системи да функционират съвместно в една и съща мрежа, включително:

  • видеокамери и средства за дистанционен мониторинг;
  • програмируеми контролери за отдалечено управление;
  • контролери за автоматизация;
  • системи за безопасност и др.

С присъщата си ниска латентност 5G комуникацията позволява замяна на жичните системи за отдалечени приложения, като с това опростява мрежовите архитектури, редуцира окабеляването и гарантира надеждна свързаност в дългосрочен план, отбелязват разработчиците на иновацията.

 

Освен в класически индустриални сценарии високотехнологичното подемно-транспортно решение с 5G свързаност на консорциума може да бъде използвано и в новаторски дигитализирани приложения с добавена, разширена реалност и носими устройства, обобщават от Schneider Electric.

     
Източник: Schneider Electric

Ключови думи: Schneider Electric   Qualcomm   Capgemini   5G свързаност   подемно-транспортна техника   индустриална автоматизация  

Област: Автоматизация  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА
на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...