Industry Info  
Festo
Festo

Разликата в заплащането между жените и мъжете у нас продължава да се стопява

08.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) публикува нов анализ на участието на жените в пазара на труда у нас. Според него заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но жените продължават да взимат по-ниски възнаграждения от мъжете. Все пак, разликата във възнагражденията се стопява през последните години, сочи анализът на ИПИ.

Най-съществена разлика между заплащането на жените и мъжете се наблюдава във финансовия сектор, здравеопазването, ИКТ сектора, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията, където надхвърля 30%.

Според данните за икономическата активност сред мъжете и жените през 2021 г. делът на заетите жени в работната сила в страната е 90,7% срещу 89,5% при мъжете. Безработните жени са 9,3%, а безработните мъже – 10,5%.

Най-висок е делът на работещите жени между 45- и 64-годишна възраст – 49,7%. Участието на пазара на труда на жените от най-ниската (15 – 24 години) и най-високата възрастова група (65+ години) е значително по-малко. Според авторите на анализа това означава, че делът на жените на пазара на труда е съсредоточен в най-активната възраст на трудовия живот, а участието им в работната сила започва по-късно и завършва по-рано спрямо това на мъжете.

Изборът на професия все още се влияе от традиционните роли на пола

Разбивката по региони показва, че най-голям дял от жените – 60% спрямо 68% при мъжете, участват в работната сила в София. На обратния полюс е Кърджали с 36% участие на жените спрямо 43% при мъжете. Областите с най-малка разлика в дела на работещите мъже и жени са Благоевград, Кюстендил и Перник, а с най-голяма – Добрич, Търговище и Шумен. Разликите при участието на мъжете и жените на трудовия пазар намаляват с нарастване на степента на образование.

Анализът на ИПИ разкрива, че изборът на професия все още е силно повлиян от традиционните роли на пола. Така най-голям брой жени са наети в сектори, свързани с работата с хора, като образованието, здравеопазването и социалните дейности (над 80%), докато в традиционно доминираните от мъжете сектори като строителството и добивната промишленост жените са под 20%.

Стабилен и постоянен ръст на заплатите

През 2021 г. средната брутна годишна заплата при жените е 16 900 лв., а при мъжете – 20 500 лв. "През последното десетилетие се наблюдава стабилен и постоянен ръст на заплатите и при двата пола, а разликата намалява. Докато през 2000 г. възнаграждението на жените е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 г. разликата е под 18%", посочват от ИПИ.

Интересна разлика при жените и мъжете се отчита при влиянието на децата в семейството върху заетостта им. Според анализа на ИПИ докато при жените децата в семейството водят до загуба на формална заетост, то при мъжете те са фактор, които увеличава коефициента на заетост, независимо от образованието. "Очевидното обяснение за противоположния ефект на децата е в разпределението на ролите в семейството, тъй като жените по-често избират да се грижат за децата и домакинството, без да търсят формална заетост, и обратно – мъжете се нуждаят от работни места, за да могат да издържат домакинството. Разбира се, има и друго обяснение, а именно, че работещите мъже по-лесно намират партньор, с когото да създадат семейство и деца", коментират от ИПИ.

     
Източник: ИПИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ИПИ   Институт за пазарна икономика   равенство между половете  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...