Industry Info  
Festo
Festo

Започна изграждането на нов лабораторен комплекс в кампус Гео Милев на БАН

09.02.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

С официална първа копка в кампус "Гео Милев" на Българската академия на науките (БАН) в София стартира изграждането на нов лабораторен комплекс, част от проекта "Национален център по мехатроника и чисти технологии", съобщиха от БАН.

На събитието присъстваха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на Европейската комисия, кметът на район "Слатина" Георги Илиев, членове на екипа на проект "Национален център по мехатроника и чисти технологии", директори и учени от институтите на БАН, участващи в структурата на кампус "Гео Милев", и други гости.

В рамките на проект "Национален център по мехатроника и чисти технологии" се изграждат три научноизследователски комплекса: откритият през 2022 г. кампус "Студентски град" в Технически университет – София, капмус "Лозенец", обединяващ Факултета по химия и фармация и Факултета по физика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и кампус "Гео Милев" в БАН.

Структурата на последния включва 12 научни звена на БАН. Общата стойност на инвестицията за инфраструктура възлиза на 24 млн. лв., 5 млн. лв. от които са за извършване на строително-монтажни дейности, а останалите 19 млн. лв. – за доставяне на ново научно оборудване.

Програмата за създаването на кампус "Гео Милев" предвижда извършване на основен ремонт на блок 29 на ул. "Акад. Г. Бончев" и изграждане на общо 30 специфични лаборатории, в това число 20 нови и 10 модернизирани, които ще предоставят възможности за провеждане на висококачествени научни изследвания в съответствие с най-добрите стандарти и практики, посочват от БАН.

Очаква се комплексното оборудване в кампуса да допринесе за съществено повишаване на нивото на фундаменталните научни изследвания в областта на мехатрониката и чистите технологии и за решаване на важни за индустрията задачи. От БАН прогнозират, че получените с него резултати ще окажат съществено влияние върху конкурентоспособността на българската индустрия във важни области като механика, електроника, системи за управление, електромобилност, и съответно ще спомогнат за един по-бърз преход към зелена, енергоефективна и кръгова икономика.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   мехатроника   чиести технологии   кръгова икономика   лабораторен комплекс  

Област: Събитията  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...