Industry Info  
Festo
Festo

Електронната индустрия ще се нуждае от още 1 млн. специалисти до 2030 г.

03.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

През 2023 г. недостигът на работна ръка ще остане един от големите проблеми на електронната индустрия в световен мащаб. Според прогнозата на Deloitte за развитието на бранша през настоящата година проблемът дори ще се задълбочи и решаването му ще остане в дневния ред на компаниите до края на десетилетието.

Според изчисленията на Deloitte броят на работещите в електронната индустрия по света ще трябва да нарасне от сегашните 2 млн. до 3 млн. или с над 100 000 души на година до 2030 г.

За да подкрепят изграждането и автоматизирането на нови производствени мощности и дизайна на нови продукти, компаниите ще трябва да търсят таланти с много различни умения – от електротехници, монтажници и заварчици, инженери, специалисти по поддръжката и заводска автоматизация до проектанти на интегрални схеми, конструктори на машини за микроелектрониката и технолози на производствени процеси.

Всички тези позиции изискват различна подготовка и образование, като необходимите умения се променят заради автоматизацията, дигитализацията и напредъка в полупроводниковите технологии. За да се справи с това предизвикателство, индустрията ще трябва да си партнира с университетите и профилираните гимназии и да подкрепя институции, специализирани в STEM сферата.

Компаниите от бранша също така ще трябва да обединят усилия с местните правителства, за да се създадат условия за по-голяма мобилност на работната ръка. Освен това, след години на сливанията и поглъщанията и консолидацията на сектора, много компании ще се наложи да намерят по-добри начини, за да интегрират различните групи работници. Те ще трябва да се насочат и към досега подценявани групи като жените, например, и да предложат на професионалистите дългосрочна перспектива за кариерно развитие, за да ги задържат.

В бъдеще техническите умения, необходими на индустрията, ще стават все по-малко чисто хардуерно ориентирани и ще са все по-свързани със софтуера, което ще изисква нови подходи за привличане и обучение на талантите. Добрата новина според Deloitte е, че напредъкът в сферата на инструментите с изкуствен интелект за проектиране на интегрални схеми, особено по отношение на физическите параметри, позволява на компаниите да произвеждат по-добри чипове по-бързо и с по-малко работна ръка, което позволява по-малкото налични таланти да се фокусират върху по-важни задачи.

     
Източник: Deloitte; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Deloitte   електронна индустрия  

Област: Електроника  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...