Industry Info  
Festo
Festo

ЕК предлага нов план за постигане на климатично неутрално производство в Европа

02.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Европейската комисия представи Индустриален план за Зелената сделка, с който цели да осигури по-добра среда за навлизането на климатично неутрални технологии и продукти в европейската производствена промишленост.
 
Планът надгражда предишни инициативи и разчита на силата на европейския единен пазар, допълвайки усилията в рамките на европейската Зелена сделка и REPowerEU, посочват от ЕК.
 
Новият план се базира на четири стълба:

  • Предсказуема и опростена регулаторна рамка;
  • Ускорен достъп до финансиране;
  • Повишаване на квалификацията;
  • Отворена търговия за стабилни вериги на доставките.

Ново законодателство за ускоряване на декарбонизацията на производството

За реализацията на плана ЕК ще предложи два нови закона – закон за климатично неутрална индустрия и закон за суровините от критично значение. Целта е да се гарантира по-бързото и лесно внедряване на необходимите технологии и достъпът до достатъчно суровини, наред с реформа на пазара на електроенергия, за да могат потребителите да се възползват от по-ниски разходи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), поясняват от Комисията.

Повече пари за чисти производствени технологии

Предвижда се ЕК да насърчи инвестициите в чисти производствени технологии в Европа чрез промени в някои регламенти, както и чрез съвместни инициативи със страните членки в рамките на REPowerEU, InvestEU и Фонд "Иновации". Планира се и създаването на Европейски суверенен фонд.

Академии за климатично неутрална индустрия

Според данни на ЕК между 35 и 40% от работните места ще бъдат засегнати от Зелената сделка и създаването на необходимите умения за развитието на климатично неутрално производство ще бъде приоритет за Комисията по време на Европейската година на уменията https://industryinfo.bg/article/30443-ek-nasarchava-podobriavaneto-na-kvalifikaciiata-na-rabotnicite-s-evropeyskata-godina-na-umeniiata . В този контекст ЕК ще предложи създаването на академии за климатично неутрална индустрия, за да подпомогне повишаването на квалификацията и преквалификацията на работещите в стратегически индустрии.

Нови партньорства за достъп до суровини

ЕС ще продължи да развива мрежата от споразумения за свободна търговия и други форми на сътрудничество с различни партньори, за да подкрепи зеления преход. В тази връзка ще бъде проучена възможността за създаване на клуб на държавите – потребителки на суровини, и държавите, богати на суровини, за да се гарантира сигурността на глобалните доставки, и на партньорства за чисти технологии и климатично неутрална индустрия.
 
Комисията също така ще положи усилия, за да защити единния пазар от нечестни търговски практики в сектора на чистите технологии и да гарантира, че чуждестранни субсидии няма да нарушат конкуренцията на единния пазар и в сектора, посочват от ЕК.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   Зелена сделка   климатично неутрално производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...