Industry Info  
Festo
Festo

28 професионални гимназии в страната стават центрове за високи постижения

26.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова


Министерството на образованието и науката (МОН) съобщи, че предстои да започне модернизацията и оборудването с нови технологии на 28 професионални гимназии (по една във всяка област на страната) с цел превръщането им в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение.

Инициативата ще се финансира по процедура "Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение" от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Средства ще се отпускат за проекти за доставка и монтаж на модерно високотехнологично оборудване и обзавеждане, наред с ремонти, реконструкция и основно обновяване на училищната среда.

Общият бюджет на процедурата е 96 960 000 лв., като максималното финансиране, което ще бъде отпускано за създаването на един център ще бъде 3 462 857 лв.

Подаването на проекти по процедурата се очаква да стартира през февруари 2023 г., а изпълнението на дейностите – през юни и юли т.г.

МОН е селектирало 28-те професионални гимназии на базата на комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др.

Като центрове за високи постижения избраните професионални гимназии ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции, посочват от образователното министерство.

Новите центрове за високи постижения ще бъдат подкрепени и от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по програма "Образование" 2021 - 2027 (ПО). Също така се предвижда да бъдат осигурени модерно и иновативно обучение по професиите и за придобиване на уменията, необходими на регионалния пазар на труда, по-бърз преход от училище към работа и възможности за повишаване на квалификацията на преподавателите в партньорство с бизнеса. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се тя да бъде обявена в началото на 2025 г.

     
Източник: МОН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МОН   професионални гимназии   НПВУ   образование  

Област: Образование  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...