Industry Info  
Festo
Festo

Недостигът на квалифицирана работна ръка е проблем и за австрийските фирми у нас - 24.01.2023

24.01.2023   |   Начало»Бизнес

Австрийското търговско представителство у нас (Advantage Austria) представи резултатите от годишното си проучване за нагласите за бизнес климата в страната сред австрийските фирми в България.

Австрийските фирми в България са близо 350. Общо те са инвестирали в страната над 5 млрд. евро и са създали 300 000 работни места. От изказването на Филип Купфер, търговски съветник в Посолството на Австрия, стана ясно, че икономическите отношения между двете страни бележат положително развитие и в периода от януари до октомври 2022 г. е отчетено увеличение на австрийския внос в България с 37% и на българския износ в Австрия – с 34%. 

Според проучването 12% от анкетираните австрийски компании очакват подобрение през следващите 12 месеца. Други 41% очакват ситуацията да не се промени, а 47% – да се влоши. Над 60% от австрийските фирми са доволни от качеството, предлагано от местните доставчици, достъпа до кредити и капитали, разходите за труд, митата и данъците. Проблем обаче и за австрийските компании у нас остава недостигът на квалифицирана работна ръка. Общото мнение е, че образованието трябва да е с по-голяма практическа насоченост.

"Австрийските фирми в България са критични, обективни, но и оптимисти за инвестиционния климат в страната ни", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   Advantage Austria   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Редактор:
Мира Станкова
Мира Станкова
Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...