Industry Info  
Festo
Festo

Темата за вентилация с възстановяване на топлината ще бъде водеща на ISH 2023 - 20.01.2023

20.01.2023   |   Начало»Предстоящо

Темата за енергийната ефективност и устойчивост в сградите ще бъде във фокуса на предстоящото издание на международното изложение за ОВК и ВиК системи ISH 2023, съобщават организаторите.

От 13 до 17 март 2023 г. в Messe Frankfurt компаниите от сектора ще представят широка гама локални и централизирани вентилационни системи за помещения от всякакъв вид за жилищни и нежилищни сгради.

Настоящата енергийна ситуация доведе до необходимост от увеличаване на прилаганите мерки за енергоспестяване. Освен преминаването към възобновяеми енергийни източници, ефективното използване на енергията е решаващ фактор за осигуряване на надеждно и достъпно снабдяване с топлина за сградите, обясняват от Messe Frankfurt.

Вентилационни системи с контролирано потребление

Вентилационните системи с контролирано потребление и повторно използване на топлината могат съществено да допринесат за повишаване на енергийната ефективност. Те намаляват топлинните загуби, като прехвърлят голяма част от топлината на извлечения въздух към всмукателната страна. Благодарение на високия коефициент на ефективност (COP) – от 10 до 20, за възстановяването на 10 до 20 kW топлина ще е достатъчен 1 kW енергия.

Ползи от системите с възстановяване на топлина

Проучване на Университета за приложни науки в Трир разкрива потенциала на тази технология. Анализът на данните относно ефекта от повторното оползотворяване на топлината върху енергоспестяването при централизираните вентилационни инсталации в нежилищни сгради показва, че през 2021 г. така оползотворената топлина е донесла спестяване на първична енергия от над 30 TWh годишно, което е двукратно увеличение спрямо нивото от 2011 г.

В жилищните сгради вентилацията с възстановяване на топлината също генерира значителни икономии на енергия, особено при нискоенергийните къщи. При тях топлинните загуби през обвивката на сградата са много ниски, а тези на вентилационната система са със съществена роля. В този случай инсталациите с контролирано потребление и възстановяване на топлината могат да понижат с 25 до 50% енергопотреблението и нивата на отделения CO2, сочи изследването.

В същото време вентилационните системи с рекуперация на топлината са предпоставка за здравословен въздух в енергийноефективните сгради. Непрекъснатата циркулация на въздушния поток подобрява качеството на въздуха в помещенията и отстранява замърсителите във въздуха посредством подходящи филтри. Друго предимство е възможността за монтиране на овлажнители към системите за осигуряване на препоръчителното минимално ниво на влажност в помещението (40%) дори през зимата, се казва още в съобщението.

     
Източник: Messe Frankfurt; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ISH   Messe Frankfurt   вентилационни системи   възстановяване на топлина   енергоспестяване  

Област: ОВК  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Предстоящо
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...