Industry Info  
Festo
Festo

Аурубис разширява своя соларен парк с допълнителни 14 MW - 19.01.2023

19.01.2023   |   Начало»Проекти

Международната група за производство на метали, базирана в Хамбург, Aurubis AG одобри цялостен инвестиционен пакет от 530 млн. евро, с който ще се финансират мерки за увеличаване на устойчивостта, съобщават от компанията.

Сред планираните инвестиции, наред с тези в заводите в Хамбург и в Ричмънд, САЩ, е и проект за удвояване на мощността на фотоволтаичната централа за вътрешно потребление на Аурубис България на площадката в Пирдоп.

Предвижда се първоначално с инвестиция от около 12 млн. евро да бъде увеличена значително мощността на съществуващата централа от 14 MW на 24 MW. На по-късен етап ще бъде финансирано допълнително разширяване на соларния парк за още 8 млн. евро. За настоящото разширение ще бъдат използвани стационарни, двустранни модули, които произвеждат повече от конвенционалните PV панели. Очаква се инсталацията да бъде пусната в експлоатация през 2024 г.

Чрез този проект Аурубис разширява своя соларен парк, който е и най-големият в България за момента. След завършване на второто разширение, централата годишно ще генерира такова количество електроенергия, което съответства на потреблението на 9000 домакинства или малък град.

В сравнение с производството на енергия от въглища, по този начин ще бъдат спестени 34 000 тона емисии на CO2 годишно – или над 500 000 тона за планирания експлоатационен период от 15 години. Това прави соларния парк на Аурубис ключов компонент в процеса на декарбонизация на производството в България. Проектът също така ще подкрепи изпълнението на целите за устойчивост на компанията за 50% намаление на емисиите до 2030 г.

     
Източник: Aurubis

Ключови думи: Аурубис   Aurubis   соларен парк   PV   фотоволтаична система   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...