Industry Info  
Festo
Festo

Норвежка компания инвестира 4 млрд. евро в завод за зелена стомана - 10.01.2023

10.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Норвежката компания Blastr Green Steel съобщи, че планира да построи завод за зелена стомана с интегрирано съоръжение за производство на водород във Финландия. Blastr Green Steel ще използва съществуващ индустриален обект на енергийната компания Fortum в Инкоо.
 
Инвестицията възлиза на 4 млрд. евро и се очаква да създаде до 1200 нови работни места. Производствената дейност се планира да стартира до края на 2026 г.
 
Т. нар. "зелена стомана" е ключов фактор за зеления преход и ще бъде критично важна суровина за развитието на ВЕИ инфраструктура като вятърни турбини, както и в сегменти като строителство, автомобилостроене и потребителски стоки, посочват от Blastr Green Steel. Само в Европа търсенето на декарбонизирана стомана се очаква да достигне 50 млн. т до 2030 г., което възлиза на близо една трета от сегашното търсене на стомана на Стария континент.
 
Стоманодобивната индустрия генерира около 8% от световните емисии на въглероден диоксид заради голямото количество изкопаеми горива, използвани при конвенционалния добив на стомана. В настоящия момент при добива на 1 т стомана се отделят около 1,9 т въглероден диоксид. Blastr Green Steel ще замени кокса и въглищата с водород и ще намали въглеродния отпечатък по цялата верига на стойността с цел да постигне 95% по-ниски въглеродни емисии в сравнение с конвенционалните стоманодобивни процеси.
 
Планира се заводът годишно да добива 2,5 млн. т висококачествена горещо и топло валцована зелена стомана.
 
"Проектът на Blastr Green Steel ще бъде един от най-мащабните индустриални проекти и потенциални работодатели във Финландия. Той е важен и за цялата европейска индустрия като стимул за зеления преход. Пристигането на Blastr Green Steel във Финландия е резултат от скандинавското сътрудничество, което още повече затвърждава. Също така проектът ускорява развитието на иновациите, свързани със зеления преход наред с други инвестиции", коментира Марку Кивисто, ръководител Чисти технологии във финландската държавна агенция за насърчаване на инвестициите Business Finland.

     
Източник: Blastr Green Steel; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Blastr Green Steel   стоманодобив   зелена стомана   зелен преход   производство на водород  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...