Industry Info  
Festo
Festo

Сателитна технология открива течове на вода на труднодостъпни места в София - 05.01.2023

05.01.2023   |   Начало»Технологии

SatGeo и Софийска вода, част от Веолия, прилагат нов ефективен инструмент в борбата за намаляване на загубите на вода, съобщават от ВиК дружеството.

С помощта на използваната иновативна система за наблюдение чрез сателитни изображения се откриват средно шест аварии на месец. Целта на двете компании е чрез новата технология да се локализират течове на труднодостъпни места край София и скрити течове по мрежата. 

"За повече от година SatGeo откри множество аварии по водопроводната мрежа, като някои от тях достигаха дебит от 20 л/сек. Като общ резултат за периода е регистрирано намаляване на загубите на вода с 1,5 млн. м3, което е съществена подкрепа за постигане на целите на Софийска вода," разказа основателят на SatGeo Биляна Николова. Младата компания спечели подкрепата на Софийска вода по време на инициативата Innovation Starter за откриване и мотивиране на нови стартъп иновационни компании в различни области.

Всеки месец SatGeo и Софийска вода обменят информация и заедно обследват големи части от стратегически водопроводи в извънградски труднодостъпни места, по които водата достига от Рила до столицата. От Софийска вода подават координати на определени участъци от мрежата, които екипът на SatGeo да обследва. Въз основа на анализа на сателитните изображения се идентифицират предполагаеми течове по мрежата. След получаване на резултатите екип от специалисти на Софийска вода извършва проверка на място и в случай на авария се организират ремонтни дейности за отстраняването й.

     
Източник: Софийска вода; Снимка: SatGeo

Ключови думи: Софийска вода   Веолия   SatGeo   водопроводна мрежа   течове   загуби на вода  

Област: ВиК  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Технологии
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...