Industry Info  
Festo
Festo

Недостигът на кадри и суровини и нелоялната конкуренция са основни проблеми за мебелната индустрия у нас - 02.12.2022

02.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) представи нов доклад за състоянието на сектора. Според него износът на български мебели расте, но търсенето им на вътрешния пазар намалява за сметка на обзавеждането от внос.

В дървообработващия бранш са регистрирани 3486 фирми, като над 80% от тях са микропредприятия с по-малко от 9 заети. В мебелното производство компаниите са 2369, 84% от които са микропредприятия, а 7,9% – малки.

Българските мебелни фирми произвеждат основно тапицирани, кухненски и офис мебели. Най-голяма обаче е групата "други" – 67%, в която влизат матраци, корпусна мебел, седалки за автомобили и др.

Потреблението на български мебели спада от 41% през 2015 г. на 16% през 2022 г., когато най-много се купуват мебели от Европейския съюз (ЕС) – 43%, както и от трети страни – 41%. Вносът от страни извън ЕС расте – от 21% през 2015 г. на 41% през 2022 г., когато Китай измества Полша от челното място в списъка на вносителите, показва статистиката на браншовата камара.

Основни проблеми за сектора са недостигът на кадри, нелоялната конкуренция и недостигът на суровини.

"Противно на някои схващания 80% от дейностите във фирмите се извършват от роботизирани линии. В мебелните компании се работи с компютри, а не с трион и длето. Браншът се дигитализира и все повече "позеленява" с инициативи за повторно използване и рециклиране. Въпреки това желаещите да се обучават в професионалните гимназии и да работят с модерни машини намаляват", коментира Даниела Петрова, изпълнителен директор на БКДМП.

Масовият внос на мебели от Турция също е съществен проблем, посочва Петрова и подчертава, че турските мебели са по-евтини заради много високата инфлация в страната, но турските производители не са длъжни да спазват европейските изисквания за нива на формалдехид в мебелите и затова някои от продуктите не отговарят на стандартите за безопасност.

Според БКДМП дървесината е материалът на бъдещето, защото е възобновяем природен ресурс и перфектен материал за изграждане на зелена икономика. Недостигът на суровина обаче е сред ключовите проблеми на фирмите от сектора. "Имаме нужда от здрава и добре гледана гора, от дървесина като стабилен и предвидим ресурс, защото от това зависят заплати, работни места, данъци и осигуровки. Липсата на дървесина води до намалени обеми на работа и до съкращаване на персонал. Нещо повече – тя води до невъзможност за изпълнение на поръчки, от което следват съдебни процеси срещу български фирми", обяснява Петрова.

     
Източник: БКДМП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БКДМП   мебели   дървообработваща индустрия   мебелна промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...