Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
Последно от новини

13.12.2023   |   Walter Tools разработи нова сплав за инструменти за нарязване на канали


05.12.2023   |   Глобалният пазар на серводвигатели и сервозадвижвания се удвоява за десетилетие


05.12.2023   |   Германският машиностроителен сектор отбелязва сериозен ръст на инвестициите в научни изследвания


05.12.2023   |   Balluff представи иновативна система с радарна технология за детекция в опаковъчния сектор


05.12.2023   |   Конференция за кръговата икономика в строителния сектор предстои в София

CAD PointСПЕЙСКАДАдара ИнженерингАмер Спортс
Festo
Festo

Българските предприемачи имат по-оптимистични очаквания за 2023 г. от европейските си колеги

01.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи резултатите от 30-ото годишно издание на икономическото проучване на Eurochambres (EES2023). To отразява безпрецедентните икономически трусове в следствие на военния конфликт в Украйна и последствията от пандемията от COVID-19. БТПП е партньор в проучването за 24-та поредна година.

Очакванията за бизнес средата в Европа през 2023 г. достигат историческо дъно, като са по-песимистични дори от времето на финансовата криза през 2008 - 2009 г. и разгара на пандемията. Притесненията относно достъпа до енергия и суровини, недостигът на умения и разходите за труд са сред ключовите предизвикателства според участвалите в проучването над 42 000 компании в 25 европейски страни, включително над 800 предприемачи от България.

Тревожните резултати от проучването са следствие от безпрецедентно силните насрещни ветрове, с които се сблъскват предприятията в цяла Европа поради въздействието на пандемията от COVID-19, продължаващата война в Украйна и инфлацията, предизвикана от разходите за енергия. Всички индикатори на EES2023 показват, че бизнесът очаква ситуацията да се влоши, преди да се подобри.

В същото време обаче резултатите от България показват по-благоприятни очаквания за 2023г. по отношение на почти всички индикатори в проучването. У нас очакванията са бизнес климатът да се подобри през 2023г., като оценките за запазване на същото ниво от предходната година и тези с позитивен тренд преобладават, отбелязват от БТПП.

Предприемачите се борят с нарастващите разходи за заплати и производствени разходи, както и с несигурността относно веригите за доставки и икономическите перспективи. В този контекст на европейско ниво се отчита рязък годишен спад в очакванията за износ, заетост и инвестиции, докато прогнозите за вътрешни продажби са леко по-ниски в сравнение с година по-рано. За България, обаче, очакванията, свързани с продажбите в страната и чужбина и увеличаване на заетостта и инвестициите, са на по-добри нива спрямо миналогодишното издание. Позитивните оценки, свързани със запазване и увеличаване на инвестициите, кореспондират на голямото очакване за достъп на компаниите до средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). В същото време в страната има хроничен недостиг на кадри в почти всички сектори на икономиката. За това и тези, които ще наемат през 2023 г., са повече от онези, които възнамеряват да освобождават служители. Въпреки кризите, безработицата у нас продължава да е на много ниски нива.

Основните предизвикателства през 2023г. у нас се очаква да са свързани с достъпността (цените) на енергията и суровите, следвани от липсата на кадри и разходите за труд. Изискванията за устойчиво развитие все още не са разглеждани като едно от големите предизвикателства от българските предприемачи, но в някои европейски страни те са на дневен ред.

Според БТПП са необходими общи усилия на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на предприятията да се справят с високите цени на енергията, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на достъпна и надеждна възобновяема енергия. Необходими са действия за справяне с оставащите бариери на единния пазар, за да се създадат допълнителни възможности за растеж, както и създаване на проактивна и амбициозна търговска програма на ЕС и регулаторен процес, който повишава конкурентоспособността на предприятията.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   ЕС   Eurochambres   EES2023   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC
Подобни статии

Конференция за кръговата икономика в строителния сектор предстои в София


Катедрата по материалознание и технология на материалите при ТУ – Варна отбеляза своята 60-та годишнина


Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


Концепцията за водородопреносна инфраструктура в България е сред 166-те проекта от общ и взаимен интерес за ЕС


ЕС и Индия ще си сътрудничат в сферата на полупроводниковата индустрия

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Learn Valley
Последно от Бизнес

04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии


30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български

 
реклама
LDLearn Valley
Последно от Бизнес

04.12.2023   |   Световното производство на електронни компоненти се възстановява в края на 2023 г., за да започне отново да расте през 2024 г.


04.12.2023   |   Phoenix Contact представи нов AC разпределителен модул за 19" зарядни станции


04.12.2023   |   Голяма австрийска компания придобива българската Integra Plastics


01.12.2023   |   Alfa Laval разширява бизнеса си в областта на водородните технологии


30.11.2023   |   АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...