Industry Info  
Festo
Festo

Българските предприемачи имат по-оптимистични очаквания за 2023 г. от европейските си колеги - 01.12.2022

01.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи резултатите от 30-ото годишно издание на икономическото проучване на Eurochambres (EES2023). To отразява безпрецедентните икономически трусове в следствие на военния конфликт в Украйна и последствията от пандемията от COVID-19. БТПП е партньор в проучването за 24-та поредна година.

Очакванията за бизнес средата в Европа през 2023 г. достигат историческо дъно, като са по-песимистични дори от времето на финансовата криза през 2008 - 2009 г. и разгара на пандемията. Притесненията относно достъпа до енергия и суровини, недостигът на умения и разходите за труд са сред ключовите предизвикателства според участвалите в проучването над 42 000 компании в 25 европейски страни, включително над 800 предприемачи от България.

Тревожните резултати от проучването са следствие от безпрецедентно силните насрещни ветрове, с които се сблъскват предприятията в цяла Европа поради въздействието на пандемията от COVID-19, продължаващата война в Украйна и инфлацията, предизвикана от разходите за енергия. Всички индикатори на EES2023 показват, че бизнесът очаква ситуацията да се влоши, преди да се подобри.

В същото време обаче резултатите от България показват по-благоприятни очаквания за 2023г. по отношение на почти всички индикатори в проучването. У нас очакванията са бизнес климатът да се подобри през 2023г., като оценките за запазване на същото ниво от предходната година и тези с позитивен тренд преобладават, отбелязват от БТПП.

Предприемачите се борят с нарастващите разходи за заплати и производствени разходи, както и с несигурността относно веригите за доставки и икономическите перспективи. В този контекст на европейско ниво се отчита рязък годишен спад в очакванията за износ, заетост и инвестиции, докато прогнозите за вътрешни продажби са леко по-ниски в сравнение с година по-рано. За България, обаче, очакванията, свързани с продажбите в страната и чужбина и увеличаване на заетостта и инвестициите, са на по-добри нива спрямо миналогодишното издание. Позитивните оценки, свързани със запазване и увеличаване на инвестициите, кореспондират на голямото очакване за достъп на компаниите до средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). В същото време в страната има хроничен недостиг на кадри в почти всички сектори на икономиката. За това и тези, които ще наемат през 2023 г., са повече от онези, които възнамеряват да освобождават служители. Въпреки кризите, безработицата у нас продължава да е на много ниски нива.

Основните предизвикателства през 2023г. у нас се очаква да са свързани с достъпността (цените) на енергията и суровите, следвани от липсата на кадри и разходите за труд. Изискванията за устойчиво развитие все още не са разглеждани като едно от големите предизвикателства от българските предприемачи, но в някои европейски страни те са на дневен ред.

Според БТПП са необходими общи усилия на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на предприятията да се справят с високите цени на енергията, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на достъпна и надеждна възобновяема енергия. Необходими са действия за справяне с оставащите бариери на единния пазар, за да се създадат допълнителни възможности за растеж, както и създаване на проактивна и амбициозна търговска програма на ЕС и регулаторен процес, който повишава конкурентоспособността на предприятията.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   ЕС   Eurochambres   EES2023   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...