Industry Info  
Festo
Festo

ТУ – Габрово проведе 22-ата международна научна конференция УНИТЕХ - 25.11.2022

25.11.2022   |   Начало»Събитията
 

На 18 ноември 2022 г. Технически университет – Габрово проведе 22-ата международна научна конференция УНИТЕХ, в рамките на която учени от страната и чужбина представиха своите научни разработки и постижения.

Гости на форума бяха директори на институти на Българската академия на науките (БАН), ректори на български университети, учени от страната и чужбина и представители на бизнеса. И това издание на конференцията привлече учени от университети от Сърбия, Словакия, Гърция, Чехия, Литва, Босна и Херцеговина, Турция и Украйна, които представиха общо 60 научни публикации.

Пленарният доклад на УНИТЕХ`22 беше на тема "Съвременни лазери и техните приложения в промишлеността", представен от доц. д-р Станислав Немечек от Университета на Западна Бохемия, Чехия. Конференцията продължи със заседания по секции и обсъждане на научните постижения на участниците.

Програмата на международната научна конференция включваше и семинар по проект "Дигитализация на икономиката в среда на големи данни", финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", както и семинар по проект "Интелигентни, мехатронни, еко и енергоспестяващи системи и технологии" с водеща организация Технически университет – Габрово, посветен на връзката между индустрията и науката.

В рамките на събитието ТУ – Габрово получи електроавтомобил, дарен от компанията Милара, който ще се използва в учебния процес на специалност "Автомобилна електроника". Студентите ще могат да се запознаят с управлението на електромобила и рекооперацията на енергия, както и да снемат различни параметри в реален режим на работа.

Научният форум продължи с информационен ден по проект "Интелигентни, мехатронни, еко и енергоспестяващи системи и технологии". Повече от 50 представители на научните и бизнес среди се включиха в събитието и се запознаха с постигнатите резултати през 2022 г. Основните дейности и постигнатия напредък по проекта бяха представени от ректора на ТУ – Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров. Той подчерта, че в рамките на изпълнението на проекта вече са отпечатани 150 публикации в престижни, индексирани и реферирани международни списания, а учените работят по 16 договора за реализиране на научни изследвания по поръчка на бизнеса. Значителни усилия през годината са насочени и към акредитиране на лабораториите, като по този начин връзката на центъра с международни и национални компании се засилва. В рамките на центъра за компетентност са назначени 78 водещи изследователи и върхови специалисти, а студенти и докторанти използват съвременното научно оборудване.

     
Източник: ТУ – Габрово

Ключови думи: ТУ – Габрово   УНИТЕХ   БАН   лазери   електромобилност   мехатроника   електроника  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...