Industry Info  
Festo
Festo

Близо 14 000 гимназисти ще придобият реален опит в български предприятия по проект Ученически практики 2 - 24.11.2022

24.11.2022   |   Начало»Бизнес
 

13 932 ученици ще развиват професионалните си умения със стажове в реална работна среда във фирми и предприятия по проект "Ученически практики 2". Броят им се увеличава с 2283 спрямо предварително предвиденото. За това се споразумяха Министерството на образованието (МОН) и науката и Изпълнителна агенция "Програма за образование", управляващ орган по проекта.

Разширяването на обхвата на "Ученически практики 2" се наложи заради големия интерес от страна и на учениците, и на работодателите и многото заявления за участие, посочват от МОН.

Училищата, участващи в проекта, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази учебна година се включват 108 нови училища. Благодарение на това проектът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални направления. Голяма част от тях са от приоритетни за икономиката сектори като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и др., каквато е една от целите на проекта.

Учениците получават възможност да участват в обучение в реална работна среда под ръководството на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител. Така от една страна учениците повишават професионалните си умения, а от друга се засилва партньорството между работодателите и училищата. По проекта се създават и учебно-тренировъчни фирми, в които гимназистите развиват предприемачески способности.

С над 2 млн. лева се увеличават средствата по проекта, като общият им размер става 12 579 860,40 лв. На всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще продължи да се плаща еднократна стипендия в размер на 372 лв.

Дейностите по проекта се финансират по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. и ще продължат до края на 2023 г.

     
Източник: МОН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МОН   стажове   машиностроене   електроника   строителство   Ученически практики  

Област: Образование  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...