Industry Info  
Festo
Festo

Онлайн конференция по повод Световния ГИС ден събра над 800 участници - 24.11.2022

24.11.2022   |   Начало»Събитията
 

На 16 ноември т. г. под надслов "С ГИС градим устойчиво бъдеще заедно" се проведе онлайн конференция, организирана от Есри България по повод Световния ден на географските информационни системи. Събитието, в което се включиха над 800 участници, даде възможност за обмяна на опит между наши и чужди експерти от области като околна среда, инженерна инфраструктура, планиране при бедствия, градоустройство, транспорт и много други.

Пред участниците бяха демонстрирани възможностите на най-новите ГИС системи и проекти, реализирани в България за различни организации, сред които Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Овергаз, Изпълнителна агенция "Морска администрация", ВиК Силистра и др.

Сред специалните гости на събитието беше Стефан Йенсен, директор Данни в Европейската агенция по околна среда, който говори за ролята на пространствените данни в европейските политики за зелена трансформация. Той сподели, че дигитализацията е ключов фактор за отключване на потенциала на данните. "Системните и междусекторни бизнес казуси се нуждаят от повече видове данни и трябва да продължим да насърчаваме оперативната съвместимост, като екосистемите от данни са именно начинът и мястото за организиране на това".

Рахим Добария, програмен директор Геопространствена информация в Агенцията за опазване на местообитанията (AKAH), обясни как организацията прилага научна база и ГИС технологии при провеждане на дейности по управление на риска от бедствия в краткосрочен и дългосрочен план в международен обхват.

Екипът на Есри България запозна участниците с технологичните новости в ArcGIS платформата, включително възможностите за геоанализ, интегриране на машинно обучение и геопространствен изкуствен интелект (GeoAI), ГИС в реално време, управление на реалността (Reality Capture) и др., които могат да бъдат приложени в различни сфери.

Доц. д-р Стелиян Димитров от Националния геоинформационен център към Софийския университет "Св. Климент Охридски", представи дейността на Центъра по оценка на климатичните промени и заснемането с безпилотни летателни средства и оценка на щетите на наводненията в Карловско тази есен.

Марияна Хамънова от Клийнтех България запозна участниците в конференцията с новоучредения Цифров иновационен хъб в строителството, който чрез по-широко прилагане на ГИС и BIM планира да допринесе за ускоряване дигитализацията на строителния сектор у нас, а проф. Десислава Петрова от GATE говори за работата на института за 3D градско моделиране.

В рамките на Световния ГИС ден бяха показани и ученически STEM проекти, създадени от деца от 6-ти и 7-ми клас на ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас.

     
Източник: Есри България

Ключови думи: ГИС   географски информационни системи  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...