Industry Info  
Festo
Festo

25 български дружества са сред 500-те най-големи компании в ЦИЕ - 17.11.2022

17.11.2022   |   Начало»Бизнес
 

Coface публикува 14-ото издание на годишното си проучване за 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В класацията за 2021 г. място намират 25 български дружества, сред които Bulgarian Energy Holding, Aurubis България, Национална електрическа компания (НЕК), Еврохолд България и др.

"В класацията на Coface ЦИЕ Топ 500 попадат повече български компании от предходната 2020 г. и това е напълно разбираемо. Доста голяма част от бизнеса се възползва от възстановителните COVID-19 мерки на правителството и регистрираният ръст в оборотите беше донякъде предвидим. Тази година обаче бизнесът е застрашен отново поради сътресенията в макроикономически план – предстои да разберем колко и как ще бъдат усетени в България и региона", коментира Пламен Димитров, управител на Coface България.

Според проучването през 2021 г. се наблюдава възстановяване на икономическата активност след спада през 2020 г., като 500-те най-големи компании в ЦИЕ отбелязват рязко нарастване на приходите и увеличение на печалбите. Данните сочат по-лека рецесия през 2020 г. в ЦИЕ със среден растеж на БВП от -3,7% в сравнение с -5,5% в Западна Европа, както и по-впечатляващо възстановяване в региона от 5,7% в сравнение с 4,7% в западноевропейските икономики.

Общият оборот на 500-те най-големи компании в ЦИЕ през 2021 г. се е увеличил с 26,9% до 842 млрд. евро. Общите нетни печалби почти са се удвоили в сравнение с 2020 г., достигайки 41 428 млн. евро. Увеличение има и при наетите лица – 2,2 млн. души през 2021 г. или 1,3% повече спрямо 2020 г.

Разбивката по отрасли показва най-голямо участие в приходите – с 53%, на компаниите от автомобилния, транспортния, нефтопреработвателния и газов сектор и сектора на неспециализираната търговия.

Всички индустрии регистрират ръст на оборота заради повишеното търсене и ниските отправни нива от предходната година. Най-яркият пример е текстилната и модна индустрия, която претърпя спад в търсенето и промяна на потребителските нагласи през пандемичната 2020 г., за да отбележи само година по-късно най-висок ръст на оборота – 60,3%. Най-слабо увеличение е регистрирано в строителството – 9,5%, автомобилостроенето и транспорта – 9,6%.

Повечето индустрии успяха да генерират по-високи нетни печалби, като металите водят класацията с ръст от 437%. По този показател негативна динамика показват текстилната и хранително-вкусовата промишленост.

     
Източник: Coface България; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Coface   ЦИЕ   автомобилостроене   транспорт   нефтопреработвателна индустия   ХВП  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...