Industry Info  
Festo
Festo

Повечето държави в ЕС ще навлязат в рецесия през третото тримесечие на годината - 16.11.2022

16.11.2022   |   Начало»Бизнес
 

След силно представяне през първата половина на годината икономиката на Европейския съюз (ЕС) навлиза в трудна фаза в резултат главно на фактори като войната в Украйна и настъпилата енергийна криза, се посочва в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).

Все пак ЕК очаква през 2022 г.Съюзът да отчете по-голям икономически растеж от предварително прогнозирания, но перспективите за 2023 г. са значително влошени в сравнение с лятната междинна прогноза на Комисията.

Растежът на реалния БВП в ЕС отбеляза изненадващ подем през първата половина на 2022 г. в резултат на повишеното потребление, особено в сектора на услугите, след облекчаването на ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19. Растежът продължава и през третото тримесечие, но със значително по-слаби темпове.

През третото тримесечие на т. г. нарастващата несигурност, високите цени на енергията, намаляването на покупателната способност на домакинствата, по-строгите условия за финансиране и проблемите във външноикономически план се очаква да доведат до рецесия в повечето държави членки. При все това силната инерция от 2021 г. и големият растеж през първата половина на годината се очаква да доведат до увеличаване на реалния БВП през 2022 г. с до 3,3% в ЕС (3,2% в еврозоната), което е значително над прогнозираните в лятната междинна прогноза 2,7%.

Междувременно инфлацията продължава да свива доходите на домакинствата и това ще доведе до намаляване на икономическата активност и през първото тримесечие на 2023 г. Прогнозите са Европа отново да отбележи растеж през пролетта, когато се очаква инфлацията постепенно да отслаби натиска върху икономиката. Предвид обаче неблагоприятните тенденции, които продължават да забавят търсенето, се очаква икономическата активност да бъде слаба, като растежът на БВП ще достигне 0,3% през 2023 г. като цяло както в ЕС, така и в еврозоната.

Прогнозира се, че до 2024 г. икономическият растеж постепенно ще набере скорост и ще достигне средно 1,6% в ЕС и 1,5% в еврозоната.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   рецесия   икономически растеж   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...