Industry Info  
Festo
Festo

Работи се по реализацията на 18 проекта с американско участие за над 1 млрд. лв. - 14.11.2022

14.11.2022   |   Начало»Бизнес
 

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с представители на американския бизнес у нас в рамките на инициативата "Закуска с инвеститори". На срещата стана ясно, че в момента у нас се работи по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лв., които ще разкрият 2400 нови работни места. Министър Стоянов посочи, че до момента американските инвестиции в страната са близо 850 млн. евро и има голям интерес на компании от САЩ към страната.

Стокообменът между двете страни през 2021 г. достига рекордните 1,3 млрд. щатски долара, което е ръст от 20% спрямо предходната година. "Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места", уточни икономическият министър.

По думите му американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния сектор. Те са съсредоточени в енергетиката, автомобилостроенето, ИКТ, фармация, аутсорсинг и др. "За последното десетилетие в ИКТ сектора три от петте най-големи компании, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, са от САЩ", посочи той.

Участие в срещата взеха представители на над 20 компании от САЩ. Дискусията се организира с подкрепата на Американската търговска камара в България (AmCham), която бе представена от президента на AmCham в България Оливие Маркет и изпълнителния директор Иван Михайлов.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   AmCham   Закуска с инвеститори   автомобилостроене   ИКТ   ЗНИ   енергетика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...