Industry Info  
Festo
Festo

Механичното рециклиране отделя девет пъти по-малко емисии от химичното - 10.11.2022

10.11.2022   |   Начало»Технологии
 

Според ново проучване, изработено по поръчка на неправителствените организации Zero Waste Europe (ZWE) и Rethink Plastic, емисиите на парникови газове, отделяни при механично рециклиране на пластмаси, са девет пъти по-малки от тези, отделяни при химично рециклиране.

Проучването разглежда седем сценария за постигане на заложените от Европейската комисия цели за влагане на рециклирана пластмаса в опаковките до 2030 г. в контекста на Парижкото споразумение за климата, чиято цел е ограничаването на глобалното затопляне до 1,5°C.

Резултатите от проучването сочат, че емисиите на парникови газове от процесите, базирани на пиролиза, са девет пъти по-големи от тези от механично рециклиране, като при всички сценарии те са над 75%. Над половината от съдържащия се в пластмасата въглерод се губи при пиролиза.

Според проучването механичното рециклиране трябва да бъде предпочетено пред пиролизата винаги, когато е възможно, като увеличаването на дела на механичното рециклиране с 30% за сметка на химичното рециклиране може да спомогне за редуциране на емисиите на парникови газове с 31%. При увеличаване на дела на механичното рециклиране заедно с намаляване  на опаковките с 20% емисиите на парникови газове може да се понижат с 45% в сравнение с използването на химично рециклиране.

Комбинирането на механично с химично рециклиране ще спомогне за избягване на емисиите на парникови газове, асоциирани с използването на първична пластмаса, се посочва в проучването.

ZWE призовава Еропейската комисия да вземе предвид резултатите от проучването при ревизията на Директивата за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWD).

     
Източник: ZWE; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ZWE   Rethink Plastic   рециклиране   пластмаси   пластмасови опаковки  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...