Industry Info  
Festo
Festo

ЕК насърчава подобряването на квалификацията на работниците с Европейската година на уменията - 10.11.2022

10.11.2022   |   Начало»Бизнес
 
 

Европейската комисия предложи 2023 г. да бъде обявена за Европейска година на уменията. Целта на инициативата е да се насърчи и подпомогне развитието на онези умения, които ще помогнат на хората да се адаптират към промените на пазара на труда в контекста на екологичния и цифровия преход.

Според ЕК екологичният и цифровият преход разкриват нови възможности за хората и икономиката на Европейския съюз, а наличието на работна сила с търсените умения допринася за устойчив растеж, повече инвестиции и подобрена конкурентоспособност на дружествата.

В настоящия момент повече от три четвърти от дружествата в ЕС съобщават за трудности при намирането на работници с необходимите умения, а последните данни на Евростат сочат, че само 37% от възрастните редовно преминават обучения. Индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото показва, че 4 от всеки 10 възрастни и всяко трето лице, което работи в Европа, не притежават основни цифрови умения. Освен това още през 2021 г. 28 професии в сектори, вариращи от строителство и здравеопазване до инженерство и ИТ, са изпитвали недостиг на кадри, което показва нарастващо търсене както на висококвалифицирани, така и на нискоквалифицирани работници. Налице е също така слабо присъствие на жените в професиите и образованието, свързани с технологиите, като само 1 от 6 специалисти в областта на ИТ и 1 от 3 завършили висше образование в областта на науките, технологиите, инженерните науки и математиката са жени.

Комисията предлага да се даде нов тласък на ученето през целия живот чрез повече и по-ефективни инвестиции в обучение и повишаване на квалификацията, гарантиране, че уменията отговарят на нуждите на пазара на труда, и привличане на хора от трети държави, разполагащи с уменията, необходими на ЕС.

За да се гарантира координацията на съответните дейности на национално равнище, Комисията призовава държавите членки да назначат национален координатор за Европейската година на уменията. В ЕС вече са вход редица инициативи за развитие на уменията, както и значително финансиране и техническа подкрепа за подпомагане на инвестициите на държавите членки в повишаване на квалификация и преквалификация, включително Европейският социален фонд плюс (ЕСФ +) с бюджет от над 99 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г., механизмът за възстановяване и устойчивост, 580 милиона евро по програмата "Цифрова Европа" за развитие на задълбочени цифрови умения и др.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   Европейска кодина на уменията   цифров преход   Цифрова Европа  

Област: Проекти  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...