Industry Info  
Festo
Festo

ЕИБ насочва допълнителни 30 млрд. евро към проекти в подкрепа на енергийната независимост на ЕС - 31.10.2022

31.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която включва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), ще подкрепи реализацията на плана REPowerEU на Европейската комисия (ЕК) с допълнителни 30 млрд. евро под формата на заеми и дялово финансиране през следващите пет години, съобщават от финансовата институция.

Допълнителните средства ще бъдат насочени към възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност, мрежи и съхранение на енергия, зарядна инфраструктура за електромобили и нови технологии като водород с ниски въглеродни емисии.

Пакетът от ново, целево субсидиране, одобрен от Борда на директорите на ЕИБ на 26 октомври 2022 г., се очаква да мобилизира до 115 млрд. евро нови инвестиции до 2027 г., като така съществено ще допринесе за постигането на целите на REPowerEU за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива, посочват от ЕИБ. През последното десетилетие Групата на ЕИБ е осигурила по около 10 млрд. евро на година за укрепване на енергийния сектор в Европейския съюз (ЕС).

Докато допълнителното финансиране от Групата на ЕИБ ще се фокусира върху подобряването на енергийната сигурност на Европа в средносрочен план и справянето с бъдещи шокове в доставките, подкрепата на ЕИБ за някои проекти за енергийна ефективност може да доведе до намаляване на търсенето на газ още през 2023 г. Приемането на пакета идва след решението на Борда да одобри финансиране от 5,5 млрд. евро за чиста енергия, енергийна ефективност и опазване на климата, включително нови вятърни мощности в Прибалтика и надграждането на преносните мрежи на Полша и Испания.

Бордът на директорите на ЕИБ също така одобри серия от технически и други мерки с цел максимизиране на ефекта от новите инвестиции. Сред ключовите новости са по-дълги срокове на погасяване на заемите, което ще ги направи по-атрактивни за енергийния сектор, и съфинансиране от до 75% за проекти, спомагащи за постигане на целите на REPowerEU, което е повече от обичайния таван за участие на ЕИБ от 50%, посочват от ЕИБ.

     
Източник: ЕИБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕИБ   ЕИФ   ЕК   ЕС   REPowerEU   енергийна ефективност   ВЕИ   зарядна инфраструктура  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...