Industry Info  
Festo
Festo

Основана от българи компания получи финансиране от 24 млн. лв. за развитие на ново поколение AI - 27.10.2022

27.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

LatticeFlow, основана от българските учени проф. Марин Вечев и д-р Петър Цанков и колегите им от ETH Zurich проф. Андреас Краузе и д-р Павол Биелик с цел създаването на първата в света индустриална платформа за изграждане на надеждни модели за изкуствен интелект (AI), привлече финансиране от 24 млн. лв. от американски и европейски фондове. 

Само през 2022 г. световната индустрия инвестира близо половин трилион долара в системи, базирани на изкуствен интелект (AI), като 87% от тези инвестиции се провалят. AI моделите се справят забележително в лабораторни условия, но често правят грешки при сблъсък с реални ситуации. Основният проблем се дължи на това, че съвременните модели за изкуствен интелект се базират на стотици милиони параметри, което прави тяхната инспекция практически невъзможна. Това все повече блокира навлизането на модерните AI технологии в редица стратегически индустрии – производство, транспорт, медицина, сигурност. Именно на този проблем търси решение LatticeFlow.

През т. г. компанията постига успех с първия си продукт, който вече се използва от американската армия, Федералното бюро за информационна сигурност на Германия, големи американски и европейски компании като Fortune 500 и Siemens и известни имена в сферата на изкуствения интелект като Intenseye и Voxel AI. Българо-швейцарската компания печели и отличието #1 стартъп на Швейцария за изкуствен интелект, избрана от над 170 компании, и се нарежда сред топ 100 AI компании в света (CB Insights AI100). Амбицията на LatticeFlow е да се превърне в световен лидер и мултимилиардна компания, споделят създателите й.

Наред с финансирането, LatticeFlow обяви плановете си да открие офис до Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в София, създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL.

     
Източник: LatticeFlow

Ключови думи: LatticeFlow   ETH Zurich   изкуствен интелект   AI   INSAIT  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...