Industry Info  
Festo
Festo

Забавя се темпът на наемане на нови служители - 17.10.2022

17.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

Българските работодатели значително ще забавят темпа на наемане на нови служители в периода октомври 2022 г. – март 2023 г., сочи проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) сред 1100 компании от 12 индустриални сектора в пет региона на страната.

Според анкетата 14% от фирмите планират да намалят работната сила през следващото шестмесечие в сравнение с 6% за същия период на миналата година. Същевременно 43% прогнозират увеличение на персонала и също толкова работодатели ще запазят числеността на служителите си.

"Резултатите от изследването илюстрират тревожната обстановка не само в България, но и в целия свят. Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения", коментира Надя Василева, председател на БКЗ. "Не е за пренебрегване и фактът, че за първи път от началото на проучването процентът на работодателите, които не са сигурни дали ще наемат или съкращават служители, е нулев. Икономическата несигурност не им дава повод да планират разширяване на екипите си, но сега е и времето да обмислят какви таланти ще са им нужни, след като отмине бурята", допълни Василева.

Работодателите споделят скромни планове за наемане на нови служители. Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца имат работодателите от секторите информационни технологии с планирано увеличение на заетостта с 30%, изнесени услуги – с 13%, и производство – с 10%, въпреки че и трите регистрират значително намаление от съответно 19%, 18% и 14%. В секторите търговия на едро и дребно и транспорт, складиране и комуникации коефициентът на заетостта е 10% и 8%, което бележи ръст от съответно 5% и 3% в сравнение с последното шестмесечие. Увеличение между един и два процентни пункта се наблюдава и в секторите хотелиерство и ресторантьорство (5%), строителство (4%), комунални услуги (4%) и селско, горско и рибно стопанство (4%).

     
Източник: БКЗ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БКЗ   изнесени услуги   информационни технологии   производствена дейност  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...