Industry Info  
Festo
Festo

МИИ започва работа по нов инструмент за привличане на стратегически инвеститори - 14.10.2022

14.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) обяви намерението си да създаде инвестиционна карта за реиндустриализация на България, базирана на суровините, добивани в страната.

МИИ ще създаде този нов инструмент за привличане на стратегически инвеститори с помощта на Българската минно-геоложка камера (БМГК). Това бе договорено на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и председателя на Управителния съвет на БМГК Николай Вълканов и изпълнителния директор на камарата Иван Митев.

По думите на министър Стоянов България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ, и това са пропуснати ползи за българската икономика. "Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях", посочи министър Стоянов. Той допълни, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга – добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

"Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас", обясни икономическият министър.

От БМГК заявиха, че ще окажат пълно съдействие за реализацията на този подход. Предстои от Камарата да предоставят актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини.

Готовата инвестиционна карта ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   БМГК   индустриални зони   реиндустриализация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...