Industry Info  
Festo
Festo

Европейският пивоварен сектор се събра на среща в София - 12.10.2022

12.10.2022   |   Начало»Събитията
 

В София от 10 до 13 октомври се провежда срещата на Пивоварите на Европа. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е домакин на общоевропейския форум на сектора за първи път.

Организацията Пивоварите на Европа обединява националните асоциации на производителите на бира от 29 европейски държави. В софийската среща участват представители на 20 страни от Стария континент, както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.

На срещата бе подчертано, че биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа след двугодишната криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. Умереният растеж, който се регистрира, помага повече от половината закрити работни места да бъдат възобновени и да се генерират допълнителни 4 млрд. евро приходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз.

Основните теми, обсъждани на форума, са свързани с преглед на икономическите резултати на сектора, напредъка по доброволните ангажименти на индустрията за прозрачност и отговорност към потребителите, и предизвикателствата, породени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електроенергията, както и забавянията в честотата на доставките на суровини и материали.

По данни на Евростат за 2021 г. общо в страните от ЕС са произведени 350 млн. хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител на пиво в Евросъюза със 75 млн. хектолитра през миналата година или 23% от общото производство в ЕС. След нея се нареждат Полша и Испания с около 37 млн. хектолитра всяка, следвани от Нидерландия. Тези четири страни общо произвеждат 52% от бирата в ЕС. В България производството през 2021 г. е 4 400 000 хектолитра, като по този показател страната е на 14-то място.

"През последните години се разширява една от най-важните иновации в бранша – сегментът на безалкохолните бири", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Продължава и сериозният напредък на доброволната саморегулация на индустрията за етикетиране на бирените опаковки със списък на съставките и енергийната стойност на продуктите. Над 90% от произвежданите в ЕС бири вече имат тези данни, което се оценява високо, както от Европейската комисия, така и от консуматорите, посочват от СПБ.

По време на Софийския форум беше потвърдено, че на 9 ноември т. г. в Брюксел под егидата на Бирения клуб към Европейския парламент Пивоварите на Европа ще отбележат със специално събитие десетата годишнина от приемането на Доброволния ангажимент на бирената индустрия (Beer Pledge). Той представлява пакет от устойчиви инициативи в подкрепа на Европейската стратегия за намаляване на злоупотребата с алкохол. По този повод на събитието ще бъдат представени десетки марки безалкохолни бири от всички страни на ЕС, включително България.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   бирена индустрия   Пивовари на Европа   ХВП  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...