Industry Info  
Festo
Festo

Начини за подобряване на дуалното обучение у нас бяха обсъдени на форум в София - 05.10.2022

05.10.2022   |   Начало»Събитията
 

На 28 септември 2022 г. в София се проведе Национална среща за иновации в дуалното обучение. Събитието е част от реализацията на проекта "Умения за оценяване на обучители на стажанти в начално ПОО (SUSTAIN VET)", реализиран от Фондация за модерно образование. Браншовата камара на мебелната и дървообработващата промишленост (БКДМП) е основен партньор на проекта.

На форума бяха представени "Методология за обучители на наставници в дуалното обучение" и "Наръчник на наставника в дуалното обучение", разработени съвместно от Фондацията за модерно образование, БКДМП и партньори от Испания, Северна Македония и Литва.

В рамките на дуалното обучение за 2022 г. са обхванати 10 450 ученици, 761 учители, 159 училища, 881 наставници от различни компании.

"За нас, като представители на една от най-големите браншови организации, образованието е основен приоритет. Важно е да фокусираме вниманието на обществото върху необходимостта от дуално обучение и повишаване на квалификацията на кадрите, защото те са най-големият капитал на всяка компания. Фирмите от сектора са модернизирани и автоматизирани и имат нужда от образовани млади хора", заяви председателят на БКДМП проф. Васил Живков.

В рамките на проект SUSTAIN VET наставниците от фирмите – членове на БКДМП, получиха набор от инструменти, чрез които да планират, проектират и реализират по-ефективно стажове на ученици в производството. Те имаха възможност да се запознаят с различни способи за създаване и изпълнение на учебната програма, за ефективно проследяване на напредъка на обучаващите се стажанти и предоставяне на конструктивна обратна връзка.

В официалната част на форума се включиха Петя Евтимова, председател на Фондация за модерно образование, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев и др. Беше организирана и дискусия с представители на държавни институции, на предприятия и професионални училища по актуални въпроси, свързани с дуалното обучение.

Проектът SUSTAIN VET е двугодишна инициатива, реализирана в периода между октомври 2020 г. до септември 2022 г. Проектът се финансира по стратегическите партньорства KA2 в областта на ПОО на програма Еразъм +.

     
Източник: БКДМП

Ключови думи: БКДМП   мебелна промишленост   дуално обучение   образование   SUSTAIN VET  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...