Industry Info  
Festo
Festo

Германски компании обмислят мащабни инвестиции в България - 04.10.2022

04.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

Германски компании планират инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и ИТК технологии у нас, които след успешно реализиране ще създадат близо 3500 нови работни места, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) след срещи на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с компании в Бавария.

Сред потвърдените инвестиции в България е проект на компания от автомобилния сектор, чиято реализация ще стартира до няколко месеца. Въпросната компания произвежда компоненти за някои от най-големите производителите на автомобили в света, съобщават от МИИ. На срещите с представители на компанията министър Стоянов е подчертал, че през последното десетилетие автомобилният сектор се развива бързо в България и редица чуждестранни компании инвестират в него. Към момента близо 70 000 души са заети в тази индустрия, като общо 270 компании работят в сектора у нас.

Министър Стоянов бе гост и в централата на автобусния превозвач FlixBus. През 2021 г. баварската компания избра България за разкриването на своя Knowledge Hub Sofia – експертен център с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. Предвижда се центърът да наеме 250 висококвалифицирани специалисти, като към момента са назначени около 60.

Възможностите за инвестиции в България бяха представени на среща на министър Никола Стоянов и с Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Множество германски компании заради предизвикателствата от войната и пандемията от COVID-19 търсят по-близка локация за своите производства до основните им пазари в Европа. Същевременно редица фирми от Германия вече са избрали страната ни и споделят положителен опит. Сред тях са Festo, Wuerth, Ottobock SE, Liebherr и др., посочват от МИИ. 

Министър Стоянов представи и българските индустриални зони като локации с добавена стойност за нови инвестиции. Той акцентира и на подготвяните промени в инвестиционния процес в България, в това число и с нов закон за инвестициите.

     
Източник: МИИ

Ключови думи: МИИ   автомобилостроене   автомобилни компоненти   индустриални зони   Festo  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...