Industry Info  
Festo
Festo

Все повече работодатели у нас модернизират работното оборудване с цел превенция на МСС - 03.10.2022

03.10.2022   |   Начало»Бизнес
 

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) проведе инспекционна кампания, насочена към превенция на мускулно-скелетните смущения (МСС) в рамите на общоевропейска компания на Комитета на старшите инспектори по труда с акцент върху един от основните рискове, свързани с безопасността и здравето при работа.

По време на кампанията ИА ГИТ отчете тенденция към модернизация на работното оборудване и въвеждането в експлоатация на нови и по-безопасни машини и производствени линии, които свеждат ръчната работа с тежести до минимум чрез използване на транспортни колички, мотокари и др.

Проверени са обекти в строителството и производството на хранителни продукти. При извършване на строително-монтажни дейности се наблюдава тенденция към замяна на инструменти с по-ниски нива на вибрации. Работодателите организират също складови площи и места за съхранение на инструменти и инвентар в непосредствена близост до работното място. На строителните обекти се въвеждат олекотени скелета и се използват строителни смеси за директно използване.

По време на кампанията инспекторите по труда предоставяха на работодатели и работещи информационни материали с цел да се повиши тяхната информираност за рисковете на работно място, които могат да доведат до мускулно-скелетни смущения при неправилна манипулация с тежести, както и за ефективни методи за тяхната превенция. 

Окончателните данни бяха представени от ИА ГИТ на национална конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика в рамките на общоевропейската кампания "Здравословните работни места – намалете товара", организирана от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

     
Източник: ИА ГИТ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ИА ГИТ   Инспекция по труда   МСС   работно оборудване   машини   производствени линии   ХВП   строителство  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...