Industry Info  
Festo
Festo

Развитието на кръговата икономика в България бе обсъдено на конференция в София - 30.09.2022

30.09.2022   |   Начало»Събитията
 

На 29 септември 2022 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организира в партньорство с Advantage Austria София конференция на тема "Кръгова икономика – развитие на кръговата икономика в България и актуални практики от бизнеса".

Целта на събитието бе да представи публични политики и програми за преход към кръгова икономика, както и настоящи и бъдещи проекти в рамките на кръговата икономика, които се предвиждат от страна на държавата и да се посочат добрите примери и инициативи от страна на фирми членове на двете организации.

"Фирмите, които успеят да внедрят нови бизнес модели, които са ефективни, екологични и устойчиви чрез внедряване на иновации, ще бъдат истински успешни утре", заяви при откриването на конференцията главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев. Изменението на климата, което виждаме дори и в България, е факт. Затова трябва да се разработи нов дизайн на икономическите модели и да се гарантира, че продуктите се използват повторно и техния жизнен път продължава, отбеляза Филип Купфер, търговски съветник при посолството на Австрия.

В първия панел представители на държавни институции, институти и неправителствени организации разказаха за своите дейности, свързани с темата за кръговата икономика. Представени бяха ключови аспекти от Националната стратегия за кръгова икономика 2022 - 2027 г. и европейската Зелена сделка, проектът за устойчиво развитие на столицата "Green Sofia" и анализ на кръговата икономика в България на Института за кръгова икономика (ИКИ).

Във втората част предприемачи и представители на бизнеса презентираха свои осъществени проекти и възможностите за българския бизнес, както и свои бъдещи инициативи. Изграждането на магазините Kaufland бе дадено като пример за екологично строителство, защото се прави с рециклируеми материали, като целта на компанията е да намали въглеродните емисии с 90% до 2030 г. ПроКредит Банк България пък има кредитни продукти, с които стимулира клиентите да правят фотоволтаични инсталации а от месец март т.г. Лидл България използва само зелена енергия. Презентации по темата направиха още Насекомо, Алхемия нова, Екотерм Австрия, Вераут, Биогест, А1 България, Тюф Австрия, Берч Енерджи и Солид солар енерджи.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК   Advantage Austria   ИКИ   кръгова икономика  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...