Industry Info  
Festo
Festo

Новата европейска иновационна програма бе официално представена в София - 28.09.2022

28.09.2022   |   Начало»Събитията
 

Новата европейска иновационна програма бе представена за първи път у нас в рамките на събитието "Новата европейска иновационна стратегия: Възможности и предизвикателства", организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Български иновационен форум в партньорство със София Тех Парк.

Събитието, което събра над 300 представители на иновационната екосистема и академичните среди, бе открито от еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков. Сред гостите бяха председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски и ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

"Бюджетът на европейската програма е за колосалните 10 млрд. евро, като от нея може да се възползват и българските иноватори", заяви еврокомисар Габриел, която очерта основните цели на Новата европейска иновационна програма. Сред тях водеща е инициативата в Европа през следващите три години да бъдат подготвени 1 млн. таланти в сферата на deep tech иновациите.

От своя страна министър Пулев заяви, че пари за иновации има. "Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) работи. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв. с основен фокус иновации. Освен осигуряване на необходимия ресурс, работим приоритетно и по друга ос – стратегическо партниране по темата за иновациите. От най-големия фонд на ОАЕ идват у нас в края на седмицата, именно тук в София Тех Парк, за партньорства с български иновативни предприятия", коментира министър Пулев.

Той сподели, че по първата отворена в България процедура за бизнеса по НПВУ са кандидатствали над 2500 фирми, като очакванията са били за около 1300 проектни предложения. По нея малкият и средният бизнес ще получат 260 млн. лв. за иновации и модернизация. Министър Пулев информира още, че до дни се отваря и втора процедура по НПВУ – за ИКТ решения и киберсигурност. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и с мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно още от думите му.

ИАНМСП управлява Националния иновационен фонд, като фирмите могат да се възползват от Програма ЕВРОСТАРС, по която се изпълняват проекти от компании от различни държави в условия на трансгранично партньорство, заяви Бойко Таков. Той допълни, че често намирането на финансиране за реализиране на различни проекти зависи от находчивостта на самите предприятия.

"Ние насърчаваме предприятията и чрез търговски мисии, както и участие в едни от най-големите търговски изложения в света. Също така организираме и обучения – те разбира се целят по-скоро да запалят искрата и предприемаческия дух у МСП чрез различните теми, които засягаме", допълни той.

Проф. Сашо Пенов се фокусира върху темата за инвестициите в наука и иновации. Според него във връзка с НПВУ е необходимо да бъде създаден нов закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да очертае елементите на екосистемата за научни изследвания и иновации в страната и да регулира отношенията между участниците в нея.

Събитието продължи с панела на Български иновационен форум: Възможности за България чрез механизмите на Новата европейска иновативна програма. В дискусията взеха участие представители на БИФ, Европейската комисия, Европейския иновационен съвет и др. Сред темите бяха свързване на иновационни екосистеми, ангажиране на таланти, подобряване на съществуващите политики, регулаторни рамки и достъп до финансиране за иновации.

     
Източник: ИАНМСП

Ключови думи: ИАНМСП   София Тех Парк   НПВУ   БИФ   МСП   Технологична модернизация  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...